Ga naar de inhoud
Tech

Mobiel betalen met ultrasoon geluid

<p><strong>Een nieuwe manier van mobiel betalen laat je afrekenen via ultrasoon geluid.</strong></p>

Mobiel betalen staat op doorbreken, vooral door de komst van NFC-chips in nieuwe smartphones als de Nexus S en nieuwe diensten als Google Wallet. Maar de startup Naratte denkt dat mobiel betalen nog sneller, veiliger en makkelijker kan via ultrasoon geluid die informatie over de transactie bevat.

Naratte's Zoosh-techniek is net zo snel als betalen met NFC, maar wel iets trager dan verbindingen via Wifi of Bluetooth. Net als bij NFC is de tijd waarin de communicatie tot stand komt zeer kort. Wachten op verbinding tussen twee apparaten is er nauwelijks bij. CNet heeft dit weekend een videodemonstratie van de techniek gepubliceerd.

Het gebruik van geluidsgolven is goedkoop. Er is geen extra hardware nodig, zoals de chip die voor NFC wordt gebruikt. Alle mobiele telefoons hebben immers al microfoons en speakers. Nog maar een paar modellen hebben NFC-chips, zoals de Nexus S en de Samsung Galaxy S II. Volgens Naratte zijn bestaande kassasystemen voor nog geen 1 euro uit te breiden met microfoons en speakers zodat ze met het audiobetaalsysteem werken. De benodigde poorten zijn vaak al in de elektronica aanwezig.

Voor betalen met Zoosh zijn wel speciale apps nodig. Naratte heeft hiervoor al een ontwikkelpakket voor iPhone uitgebracht, zodat externe bedrijven hun apps voor Zoosh geschikt kunnen maken. Maar dat betekent niet dat het afrekensysteem beperkt is tot iPhones. Naratte heeft al een Java-app klaar die ook werkt met niet-smartphones. De Zoosh-apps zijn te koppelen aan Paypal-accounts of andere betaalsystemen. Het is ook mogelijk Zoosh-audiofragmenten in te voegen in bijvoorbeeld filmpjes, voor het ontvangen en afspelen van kortingsbonnen. De geluiden zijn niet hoorbaar voor mensen.

De belangrijkste reden waarom betalen via geluid uiteindelijk niet van de grond kan komen is dat grote bedrijven als Google, Blackberry, Nokia, Samsung, Visa, Mastercard en banken al volop aan het investeren zijn in NFC voor contactloze transacties. Die techniek, ook te vinden in de ov-chipkaart, heeft een paar voordelen ten opzichte van Zoosh: vooraf software activeren of iets afspelen is niet nodig voor een transactie, alleen in de buurt houden kan voldoende zijn.

Zie ook de uitlegparty over NFC van vorig jaar.