Tech

Virtueel stoplicht op Terschelling

20 juni 2011 15:22 Aangepast: 29 april 2018 00:50

<p><strong>Fietsers op Terschelling kunnen kiezen: virtueel door rood rijden of het stoplicht met augmented reality op groen zetten.</strong></p>

Terschelling heeft zijn eerste stoplicht gekregen, maar het is er wel eentje van het virtuele soort. Bij de start van het Oerol-festival vrijdag heeft kunstenaar Sander Veenhof zijn virtuele verkeerlicht op het waddeneiland geplaatst. Dat deed hij met behulp van gps-gebaseerde augmented reality-techniek binnen de app van Layar. Op het waddeneiland staat in het echt geen enkel verkeerslicht.

Het virtuele stoplicht bevindt zich bij Baaijduinen ter hoogte van het standbeeld 'Stryper Wiefke'. Gebruikers van de Layar-app kunnen hem zelf op groen zetten als ze daar staan. Hij is binnen Layar te vinden onder de naam 'Stoplicht'. Als genoeg iPhone-gebruiker afstappen om ermee te spelen, fungeert hij als echt stoplicht, denkt Veenhof. 'Met genoeg stoppende nieuwsgierigen, zal het virtuele stoplicht er misschien wel in slagen om een impact te hebben op de fysieke ruimte ter plekke door het verkeer indirect toch even tot stilstand te brengen.'

Hij noemt dit een voorproefje van ongevraagde, onofficiele virtuele decors in de publieke ruimte. 'Gezien de recent aangekondigde radicale bezuinigingen in de kunstsector is dit misschien wel een toekomstscenario of oplossingsrichting voor het theater van de toekomst: volledig virtuele decors.' Veenhof organiseerde vorig jaar ook al een ongevraagde expositie in het bekende MoMA-museum in New York en tijdens de Biennale in Venetië.

Zijn volgende augmented reality-project is Meet Your Stranger: een interactief mobiel theaterstuk uitgevoerd door totale vreemden die bij elkaar in de buurt zijn en met augmented reality-effecten vanaf hun mobieltjes.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore