Tech

Bodyscan op luchthaven niet verplicht

07 juli 2011 11:17 Aangepast: 29 april 2018 00:50

<p><strong>Europeanen mogen de bodyscan weigeren en er mogen geen beelden worden opgeslagen, heeft het Europees Parlement besloten.</strong></p><p></p>

Het apparaat zorgt voor een hoop discussie. Het is lekker snel, veilig en je hoeft je niet meer te strippen van elk mogelijk flardje metaal dat je op je lichaam draagt. Maar het zorgt ook voor privacy- en gezondheidsissues. Daarom heeft het EP in een resolutie benadrukt dat er op Europese luchthavens alleen bodyscanners gebruikt mogen worden als de veiligheid, privacy en waardigheid worden gewaarborgd.

Dit houdt in dat alleen het nieuwste type bodyscanner is toegestaan op de luchthavens. Scanners die gebruik maken van ioniserende straling vormen een gezondheidsrisico en moeten verboden worden, werd in het EP gezegd.

Verder hebben mensen een vrije keuze. Wie niet door de scanner wil, kan ervoor kiezen om een andere veiligheidscontrole te ondergaan. Dit mag niet leiden tot extra verdachtmaking.

De parlementsleden zijn ook van mening dat beelden die gemaakt zijn met de scan niet mogen worden opgeslagen. De Europese Commissie stelde onlangs voor om dat wel te doen en dat stuitte op kritiek bij onder ander GroenLinks. Die partij strijdt al tijden tegen verplicht gebruik van de bodyscanner en is één van de aanstuurders van de resolutie. Ze zijn erg blij met de strenge eisen die nu worden gesteld.

Maar of deze resolutie volledig wordt gevolgd, is nog de vraag. Het is nu aan de Europese Commissie om wetgeving te formuleren wat betreft bodyscanners. Daarbij willen ze een procedure volgen die het Parlement omzeilt. Ook dit stuit vooral bij GroenLinks op kritiek. 'Het Europarlement heeft op dit onderwerp volledige medezeggenschap, omdat de wetgeving over fundamentele rechten van Europeanen gaat. Het Verdrag van Lissabon is daar heel helder over. We moeten alles op alles zetten om te voorkomen dat de Europese Commissie het standpunt van het Europarlement kan negeren', aldus Europarlementarier Judith Sargentini.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore