Tech

Bill Gates wil wc opnieuw uitvinden

20 juli 2011 09:37 Aangepast: 29 april 2018 00:50

<p><strong>In ieder westers huis staan ze: de pc en de wc. Bill Gates, die de pc groot maakte, stort zich nu op de wc.</strong></p><p></p>

De Bill and Melinda Gates Foundation pompt miljoenen dollars in de heruitvinding van de wc. Het doel van de toekomstige innovatieve wc is om de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden naar een hoger plan te tillen. Bijna de helft van de wereldbevolking heeft geen toegang tot hygiënisch sanitair verbonden met een veilig rioolsysteem. Veelal gebruiken deze mensen zoals in Afrika 'vliegende toiletten' waarbij ze hun behoefte in een plastic zak doen die ze vervolgens op straat gooien.

Het gevolg is dat de onhygiënische situatie tot allerlei ziektes leidt zoals chronisch diarree die meer kinderen onder de vijf jaar doodt dan HIV en malaria samen. De stichting wil echter niet de westerse spoel wc opnieuw uitvinden. Kostbaar drinkwater, een duur rioolsysteem en waterzuiveringinstallatie zijn geen realistische opties voor arme landen.

De stichting heeft daarom een bedrag van 42 miljoen dollar toegezegd aan onderzoek dat een alternatief kan vinden voor een wc systeem die uitwerpselen opvangt, opslaat en omzet tot brandstof of meststoffen.

Een van de ideeën is om een waterloze wc te ontwikkelen die met microgolven de poep omzet in brandstof. De wc moet bovendien zeer betaalbaar en makkelijk te installeren en onderhouden zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van