Tech

Uitgevers vrezen dat boeken worden genapsterd

07 januari 2010 12:28 Aangepast: 29 april 2018 00:19

<p><strong>Nu e-books populairder worden, beginnen uitgevers zich zorgen te maken over digitale kopieën die gratis online worden aangeboden.</strong></p> <p></p>

Wacht de uitgevers straks hetzelfde lot als de muziekindustrie? Zorgt de digitalisering van hun product de komende jaren voor een steeds verder dalende omzet? Het zou kunnen als het grote publiek de reader omarmt en boeken in het vervolg via The Pirate Bay betrekt in plaats van via de boekwinkel of Bol.com.

CNN bericht over enkele strategieën die uitgevers inzetten om de 'piraten' die e-books illegaal via internet verspreiden de pas af te snijden. Zo wachten verscheidene uitgevers even met het uitbrengen van een e-book. Eerst komt de papieren versie uit en pas enkele weken later de digitale. Dat gebeurde bijvoorbeeld met Under the Dome van Stephen King.

Andere schrijvers en uitgevers brengen helemaal geen digitale versie van hun boeken uit. De auteur van Harry Potter, J.K Rowling, is bijvoorbeeld mordicus tegen e-books. Zij vreest piraterij, maar ze vindt ook dat lezers haar boeken gewoon van papier moeten lezen.

De vraag is of deze strategieën succesvol zullen zijn. Lokt de opstelling van Stephen King en J.K. Rowling niet juist diefstal uit? Als ik nou graag een boek via een reader wil lezen, waarom moet ik dan weer een paar weken wachten? En waarom mag ik niet zelf bepalen of ik het op papier lees of via een reader?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van