Tech

Fotograaf zonder camera

12 augustus 2011 10:41 Aangepast: 29 april 2018 00:19

<p><strong>Mishka Henner verzamelde een serie foto's van sekswerkers langs de weg met Google Streetview en won daarmee een fotografieprijs.</strong></p>

Fotograaf Mishka Henner heeft de fotografieprijs De Kleine Hans 2010 ontvangen. Nou ja, fotograaf… De 35-jarige in Manchester wonende Belg heeft niet één keer op het knopje van het fototoestel gedrukt.

Zijn werk No Man's Land bestaat uit screenshots genomen uit Google's Streetview. Henner drukte niet op de ontspanknop van zijn camera maar op print screen op zijn toetsenbord. Terwijl hij vanachter zijn scherm door Spanje en Italië reisde, ontdekte hij op allerlei afgelegen plekken langs wegen vrouwen. Onder een aan de vangrail geklemde parasol, met een kort bontjasje en visgraatpanty op een plastic terrasstoel.

De sekswerkers houden schijnbaar ook de wacht. Een omgekeerde stoel is voldoende voor vrachtwagenchauffeurs om te weten dat ze hun illegale vuilnisdump nog even moeten uitstellen. Henner's boek staat vol met een selectie uit honderden tippelaarsters. No Man's Land is bij Blurb voor 40 euro te koop.

Mag je je fotograaf noemen als je niet zelf op de ontspanknop drukt? Kun je fotograaf zijn als je niet weet dat je een foto neemt? Dat zijn de voor een fotograaf existentiële vragen die de fotografieprijs Kleine Hans aansnijdt. De Kleine Hans (World's Biggest Small Photo Award) wordt jaarlijks toegekend aan een fotografisch werk dat met toeval, genade en bescheidenheid is gemaakt.

De jury bestaat uit initiatiefnemer Hans Aarsman en Hans Eijkelboom, Hans van der Meer, Hans Samsom en Hans Wolf. De prijs is een kleine zilveren trofee. De eerste Kleine Hans is in 2007 uitgereikt aan de kat Mr. Lee. De camera om zijn nek fotografeerde elke minuut wat Mr. Lee zag.

De Kleine Hans 2008 is uitgereikt aan Udo Zeeman, webmaster van www.farmsum.net. De honderden foto’s op de site komen uit de fotoalbums van de 3000 huidige en voormalige bewoners van het dorpje Farmsum. De Hansen: 'In een tijd waar de roep om polarizering steed luider klinkt, richt www.farmsum.net het vizier op wat mensen met elkaar delen.'

De Kleine Hans 2009 is uitgereikt aan fotoverzamelaar Arjan de Nooy. In de catalogus De Facto doet De Nooy de fotogeschiedenis dunnetjes over maar dan met met onbekende fotografen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van