Tech

Waterloop wint DOEN Materiaalprijs

22 oktober 2011 17:25 Aangepast: 28 april 2018 23:17

<p><strong>Prijs voor de verbetering van een vervuilend industrieel proces. </strong></p><p></p>

Volgens de DOEN materiaalprijs zijn kunstenaars, ontwerpers en architecten bij uitstek vernieuwers die het gebruik van nieuwe materialen weten te vertalen in een duurzaam en tegelijk zinvol ontwerp. Vandaag zijn de winnaars bekend gemaakt.

Waterloop van Studio Maarten Kolk & Guus Kusters is de nummer 1. Het Eindhovense duo maakte een analyse van het industriele proces dat achter gekleurd textiel schuilt. 'Ondanks dat textiel en water niet zo veel met elkaar te maken lijken te hebben zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden door de industrie.' In een nieuw procede wordt al het spoelwater in het weefsel opgenomen zodat vervuild afvalwater tot het verleden behoort. Dat is grote winst voor een branche die tot de grootste watervervuilers ter wereld behoort.

Waterloop bestaat uit een aantal producten en telkens andere technieken. Tot nu toe kleden, prints voor aan de muur en theedoeken. In het Tilburgse Textiellab ontwikkelde het duo een techniek die het garen op millimeters nauwkeurig in de kleur van een foto kleurt. Zo maakten ze de droogdoeken “Waterkleuren” waarop de namen van de locatie van het water in de bijbehorende print op het textiel is geweven.

De “Vissen” zijn geweven in twee garensoorten; de ene absorbeert en transporteert water erg goed, en de andere juist slecht. Door de prints van de vissen in het weefsel uit te laten lopen word de binding van het textiel zeer goed zichtbaar.

Hoe overgebleven inkt van de digitale printer dit kleed kleurt leggen Kolk en Kusters hier zelf uit.

The making of... Guus & Maarten from robertanderson on Vimeo.

Waterloop is naast op de afgelopen BrightNight ook te zien in Wallpaper. De tastbare versie hangt in het Van Abbemuseum.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore