Tech

Google's iTunes-rivaal stuit op verzet labels

24 oktober 2011 14:06 Aangepast: 28 april 2018 23:17

<p><strong>Google's nieuwe downloadwinkel laat gebruikers liedjes delen via Google+. Maar Sony en Warner gaan nog niet akkoord.</strong></p>

Google wil binnen twee weken een downloadwinkel voor muziek als concurrent voor de iTunes Music Store openen, schrijft de Wall Street Journal maandag. Gebruikers van Google Music kunnen straks liedjes kopen voor rond de gebruikelijke 99 dollarcent per stuk. Maar ze kunnen die liedjes daarna ook delen met hun contacten op Google+. Zij mogen ze vervolgens een keertje gratis beluisteren.

Dat is dan een makkelijke manier voor internetters om een liedje naar bekenden te sturen. Maar hier zijn natuurlijk allang gratis alternatieven voor, zoals een mp3'tje dat uit illegale bron is gedownload mailen of linken naar een site waar het liedje ook al is te streamen, zoals Google's eigen YouTube, dat vol staat met songs zonder videoclips.

Google lanceerde eerder dit jaar al de streamingdienst Music Beta by Google. Hiermee zijn eigen muziekbestanden te uploaden naar de Google-servers, waarna ze vervolgens overal zijn te streamen. Die dienst is voorlopig gratis beschikbaar, hoewel Google er nog geen overeenstemming met alle grote platenmaatschappijen over had bereikt. Ook rond de nieuwe downloadwinkel ontbreekt er volgens de WSJ nog akkoord met twee grote labels, Sony en Warner. Google's catalogus is daardoor bij de start veel kleiner dan die van iTunes.

Sony-managers hebben bij Google geklaagd dat het bedrijf te weinig doet om piraterij tegen te gaan. Ze vinden dat Google met zijn muziekkluis Music Beta indirect piraterij goedkeurt, omdat de dienst de herkomst van muziekbestanden niet checkt. Warner-manager vinden dat Google een te laag bedrag als vergoeding heeft geboden.

Met de combinatie van een mp3-shop en een clouddienst voor eigen muziekbestanden heeft Google nog altijd geen concurrent voor het streamingabonnement van Spotify. Ook Apple ziet daar voorlopig van af. De iTunes Match-dienst, die later deze week in de VS start, biedt alleen de mogelijkheid om eigen muziekbestanden op te slaan via iCloud, maar niet om uit de hele iTunes-catalogus te streamen.

Zie ook onze eerdere uitlegparty over 'Muziek in de cloud'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore