Tech

Blu-ray-opvolger UV ook naar Nederland

13 december 2011 17:10 Aangepast: 28 april 2018 22:46

<p><strong>Nederlandse video- en techniekpartijen werken aan de komst van een nieuw systeem voor legale filmdownloads, UltraViolet.</strong></p>

UltraViolet is een nieuwe standaard voor online filmdistributie in hoge kwaliteit. Grote filmstudio's zouden ermee hun films als downloads aan webwinkels of zelfs direct aan klanten kunnen aanbieden. Ultraviolet wordt wel de virtuele opvolger van de Blu-ray Disc genoemd, omdat er geen nieuw fysiek schijfformaat lijkt te komen. In Engeland start Warner eind deze maand al met de eerste UV-film, Final Destination 5.

In Nederland is nu ook een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van UV, schrijft vakblad Entertainment Business (EB). Vanuit de Dutch Media Hub wordt de introductie van UV in Nederland onderzocht. Wereldwijd werken 75 grote entertainment- en techniekbedrijven mee, maar bijvoorbeeld Apple en Disney nog niet. Ultraviolet geeft gebruikers een online kluis voor digitale filmlicenties, waarmee ze films op verschillende apparaten zouden moeten kunnen bekijken.

Eigenaar Sjef Pijnenburg van encoderingsbedrijf ODMedia, dat meedoet met het Nederlandse onderzoek, zegt tegen EB dat UltraViolet er zeker gaat komen in Nederland. 'Ik ben ervan overtuigd dat alle grote retailpartijen, denk aan MediaMarkt of Bol.com, dit in de toekomst gaan aanbieden. Binnen nu en twee jaar is voor de meeste contentpartijen vijftig procent van hun inkomsten digitaal.'

TNO werkt ook mee aan de Nederlandse UV-pilot, schrijft Emerce. Belangrijk is om praktische problemen met de kopieerbeveiliging (DRM), die bij muziekdownloads jaren geleden nog totaal flopten, te voorkomen. Het idee is dat consumenten 1 keer een film kopen en hem vervolgens op zoveel mogelijk apparaten kunnen afspelen. 'Digitale sleutels voor een speelfilm werden voorheen opgeslagen op de harde schijf van de pc, kocht je een nieuwe pc, dan was de sleutel niet overdraagbaar. Als je dit soort procedures stroomlijnt, neemt het vertrouwen van de consument toe', aldus Menno Bangma (TNO) tegen Emerce.

In de VS zijn meerdere studio's al gestart met UV-releases. Daar klagen de eerste UV-gebruikers over lastige inlogprocessen en lage beeldkwaliteit. Er valt dus nog veel te verbeteren. Kopers van dvd's en Blu-ray's krijgen binnenkort ook de beschikking over UV-downloadcodes. Groot probleem in de VS is dat Apple en Amazon weigeren mee te werken. Beide partijen verhuren al online filmstreams in een eigen technische omgeving en zitten niet te wachten op een universele downloadstandaard.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van