Tech

Eerste indruk: Samsung Galaxy Note

10 november 2011 16:07 Aangepast: 28 april 2018 22:15

<p><strong>De  Samsung Galaxy Note is vooral geschikt voor mensen die twijfelen tussen een smartphone en tablet.</strong></p>

Hij is nauwelijks met één hand vast te houden en maakt de iPhone tot de Frodo onder de smartphones. De Galaxy Note is hét bewijs dat (te) groot niet per definitie slecht betekent. En hoewel je er tijdens het bedienen van de smartphone uitziet als een slechtziende, is de Galaxy Note uniek in de smartphonewereld. Zo uniek dat velen de ‘telefoontablet’ fantastisch zullen vinden en nog velen meer de smartphone zullen verafschuwen.

Met één hand
Het formaat (14,6 bij 8,2 centimeter) van de Galaxy Note is erg wennen. De smartphone voelt het eerste uur in je handen onwennig aan en het bedienen gaat een beetje lomp. Terwijl je een smartphone van normaal formaat met één hand bedient, wordt de lenigheid van de duim bij de Galaxy Note echt flink op de proef gesteld. Uiteindelijk lukt het bedienen met één hand wel, maar het is zeker niet aan te raden wanneer je bijvoorbeeld aan het fietsen bent (overigens is die activiteit sowieso niet aan te raden).

Met name het aanraken van de icoontjes aan de linkerkant van het scherm en het typen met één hand is een vaardigheid die je zal moeten leren. Voor het typen heeft Samsung een handige oplossing gevonden: je kunt sms’jes gewoon schrijven met behulp van Swype. Nadeel blijft wel dat als je de Galaxy Note met één hand bedient, de telefoon nooit echt stabiel genoeg in je hand ligt. Dat kan voor valongelukjes zorgen. Hier draagt het gewicht van 178 gram aan bij, wat een stuk meer is dan bijvoorbeeld de Galaxy SII (116 gram) of de Galaxy Nexus (130 gram).

Scherm
Het 5,3 inch Super AMOLED scherm is scherp, duidelijk en vooral groot. Met een resolutie van 1280 bij 800 pixels zijn de meeste websites (waaronder Bright) gewoon uitstekend te lezen. De iPad 2 heeft bijvoorbeeld maar een resolutie van 1024 bij 768, dus je kunt begrijpen dat het scherm van de Note voor browsen zeer geschikt is. De kleuren zijn diep en met name de zwarte kleuren zijn prachtig om te zien: je ziet weinig verschil tussen de zwarte bouw van de smartphone en het scherm. Om het scherm helemaal naar je eigen wensen in te stellen, heeft Samsung ook drie schermmodi geïmplementeerd: dynamisch, standaard en film.

Wat wel opvalt is dat de YouTube-filmpjes op hoge kwaliteit aanzienlijk slechter ogen dan op de Galaxy Nexus, die met bijna dezelfde resolutie op een kleiner scherm filmpjes een stuk scherper afspeelt. Ook wordt het scherm niet altijd volledig gebruikt, omdat de resolutie voor dergelijke filmpjes eigenlijk niet iets te hoog is. De Note maakt het wel makkelijker om met verschillende mensen tegelijkertijd filmpjes te kijken.

Die grootte merk je ook als de Galaxy Note in je broekzak zit. Tijdens het zitten of fietsen kan een uiteinde je toch venijnig in je lies steken. Dit gebeurt overigens sporadisch en ligt niet alleen aan het formaat van de Note maar ook aan je houding en het type broek. Het is wel zo dat mensen raar blijven opkijken als jij dat gevaarte uit je broek haalt om een gesprek op te nemen.

Software
De interface van Samsung is kleurrijk, druk en vooral heel erg Samsung. Dat betekent: voor de Android-kenner veel onnodige apps (Social Hub, Music Hub, Readers Hub, Dagboek, Samsung Apps, Samsung MMM en Digilezen van Bol.com), maar juist deze toevoegingen maken het besturingssysteem van de Galaxy Note erg gebruiksvriendelijk voor de onervaren gebruiker. En hoewel het nog niet kan tippen aan de eenvoud van HTC Sense, is Samsung op de goede weg.

Veel apps, waaronder de browser, YouTube, navigatie en met name Gmail werken erg fijn op een groot scherm. In het eerste kwartaal van 2012 komt Android 4.0 ook naar de Galaxy Note, waardoor de functionaliteit van deze apps op een groot scherm nog beter wordt benut. Het contrast tussen funtionaliteit en lompheid bij apps wordt wel snel duidelijk als je de dialer opent. De knoppen zijn zó groot dat het bijna lijkt alsof de smartphone voor kinderen en slechtzienden is gemaakt.

Stylus
Aan de onderkant van de Galaxy Note zit een stylus verstopt die doet denken aan de oude Windows Mobile-telefoons uit 2000, toen nog Pocket PC genoemd. De stylus heeft iets oubolligs en goedkoops over zich heen, maar heeft een aantal handige functies. Je kunt foto’s, screenshots en teksten aanpassen door aantekeningen te maken, te onderstrepen of te markeren. Dit is handig voor studenten, die tijdens een college foto’s, video’s, audiobestanden en teksten kunnen opslaan in Samsungs speciale notepad: de S Memo.

In S Memo kun je tekenen, kleuren, schrijven en media toevoegen. Het grote nadeel van het invoeren met de stylus is een korte vertraging die je voornamelijk ziet als je een streep trekt. De lijn die je tekent blijft ongeveer een kleine centimeter achter je stylus, waardoor de vertraging niet alleen merkbaar maar ook duidelijk zichtbaar is. Daarnaast moet je vaak wisselen tussen de stylus en je vinger omdat de twee knoppen onderaan het toestel (back en menu) niet met de stylus te bedienen zijn.

Camera
Met 16 gigabyte aan intern geheugen is er genoeg ruimte om foto’s en filmpjes te maken. De 8 megapixel camera ondersteunt 1080p filmen en heeft veel overeenkomsten met de camera van de Galaxy SII, die ook zeer goed presteert. Met normaal daglicht zijn de kleuren van de foto’s ietwat hoog verzadigd, wat vaak als een positief effect wordt gezien.

Waar de camera echt in uitblinkt is het filmen. Niet zozeer vanwege de kwaliteit, maar vanwege het scherm waarmee je filmt. Alles is zo duidelijk te zien dat je precies kunt inschatten hoe het filmpje er op grotere schermen en tv’s uit gaat zien. De camera heeft nog wel wat last van ruis, dit is goed te zien in slecht belichte ruimtes, maar de ruis is wel aanvaardbaar.

Batterij en achterkant
De snelle Galaxy Note draait op een 1.4 gigahertz dualcore-processor en dit is de grootste energieverbruiker naast het scherm. Daarom heeft Samsung voor een batterij met 2500 mAh gekozen, waarvan de capaciteit beduidend hoger ligt dan de Galaxy SII (1650 mAh) en de Galaxy Nexus (1750 mAh). Dit verschil merk je ook tijdens het gebruik van de telefoon, die voor een smartphone erg lang meegaat. Een uur lang een video van hoge kwaliteit afspelen snoepte maar 10 procent van de batterij af en de standby-tijd is volgens Samsung 16 dagen.

De gladde backcover van de Galaxy Note is ook te vervangen door een speciaal hoesje dat je aan de achterkant vastklikt. Hierdoor krijgt de smartphone een echt tablet-uiterlijk en zorgt de zachte kant van het hoesje ervoor dat het scherm schoon en krasvrij blijft. Het opnemen en uit de broekzak halen gaat wat lastiger, maar het is aardig dat Samsung je de keuze geeft.

Had ik al gezegd dat ‘ie groot is?
Voor veel mensen zal de Galaxy Note te groot zijn. Echt veel te groot. Ik merkte zelf dat ik mijn Galaxy Nexus opeens erg klein vond nadat ik een dag met de Galaxy Note had gespeeld. Je went er dus snel aan, net zoals bij tv's en computerschermen: je wilt nooit meer kleiner.

Maar of je zo groot wilt, is de vraag. De mensen die twijfelen tussen een smartphone en tablet of liever maar één van de twee in huis hebben, doen er goed aan om de Galaxy Note (ook met het vooruitzicht op Android 4.0) in huis te halen. Het feit dat de smartphone belachelijk in een dock staat en vreemde gezichten trekt tijdens telefoneren, moet je voor lief nemen. Maar als je eenmaal die schaamte voorbij bent, is de Galaxy Note echt jouw toestel.


Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van