Tech

Veel problemen bij Apple-fabrieken in China

20 februari 2012 10:08 Aangepast: 28 april 2018 21:44

<p><strong>De Fair Labor Assocation kwam ‘veel problemen’ tegen tijdens het onderzoek naar werkomstandigheden bij Foxconn waar Apple-producten gemaakt worden.</strong></p>

Apple ligt al een tijdje onder vuur vanwege de slechte werkomstandigheden in fabrieken van Foxconn in China waar een deel van de Apple-producten geproduceerd worden. In opdracht van Apple gaat de Fair Labor Association de arbeidsomstandigheden in fabrieken nu onderzoeken. In eerste instantie zei FLA directeur Auret van Heerden vorige week nog in een interview met Reuters dat de Foxconn- fabrieken ‘eerste klas’ waren en ‘sereen zijn in vergelijking met een kledingfabriek’.

Van Heerden is echter terugkomen op dat standpunt. Tegen Bloomberg zei hij dat ze ‘vele problemen’ zijn tegengekomen. Hoewel hij niet wilde ingaan op welke problemen dat dan zijn, verwacht hij dat hierover binnenkort belangrijke aankondigingen gedaan worden.

Van Heerden, die zijn eerdere uitspraak baseerde op voorgaande maar beperkte onderzoekjes bij Foxconn, zei tevens dat hij onder de indruk was hoe Apple en Foxconn gereageerd hebben op de gevaren van het polijsten van aluminium. Deze werkwijze veroorzaakte vorig jaar explosies in twee fabrieken waarbij drie mensen om het leven kwamen en zeventig gewonden vielen. Apple en Foxconn hebben volgens van Heerden grote veranderingen in het werkproces aangebracht. De werkplaats in nu volledig automatisch en uitgerust met robots.

Een team van dertig werknemers van FLA gaat 35 duizend Foxconn-werknemers in kleine, willekeurig gekozen groepjes interviewen.

Overigens heeft Apple ook geregeld dat anchorman Bill Weir van tv-programma Nightline de werkomstandigheden in de fabrieken mocht onderzoeken. ABC zend de uitkomst op 21 februari in de VS uit. De vraag is echter hoe onafhankelijk een dergelijke rapportage kan zijn als Apple dit onderzoek ‘geregeld’ heeft.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van