Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Google houdt je vanaf 1 maart nog beter in de gaten

25 januari 2012 16:10 Aangepast: 28 april 2018 21:13

<p><strong>Google verandert zijn privacy-beleid. De zoekgigant weet daardoor straks nog beter wie je bent en wat je doet.</strong></p><p></p>

De ruim zeventig privacy-documenten die Google nu nog hanteert, worden met ingang van 1 maart voor het grootste deel vervangen door één privacy-beleid dat gaat gelden voor alle Google-producten. Google kan daardoor informatie van verschillende diensten (Google+, Gmail, YouTube) makkelijker met elkaar combineren.

‘Als je ingelogd bent, kunnen we informatie van de ene dienst combineren met die van andere diensten. We behandelen je als één gebruiker bij al onze producten. Dat betekent dat de Google-ervaring simpeler en intuïtiever wordt’, zo schrijft Alma Whitten, bij de zoekgigant hoofdverantwoordelijk voor privacy, op het Google-blog.

Volgens Whitten zijn er louter voordelen: het privacy-beleid wordt makkelijker te begrijpen, Google zal straks nog beter begrijpen waarnaar je op zoek bent, de zoekresultaten worden nog persoonlijker, Google kan je waarschuwen als je te laat dreigt te komen voor een afspraak (lekker dan!) en je krijgt advertenties voorgeschoteld die nog relevanter zijn. Dat laatste is natuurlijk ook vooral fijn voor Google zelf. Advertenties vormen immers nog altijd verreweg de belangrijkste inkomstenbron voor het bedrijf.

Google-gebruikers kunnen zich niet aan het nieuwe privacy-beleid onttrekken. En dat bevalt lang niet iedereen. Privacy-voorvechters menen dat veel gebruikers niet goed kunnen overzien wat het betekent dat Google hen nu overal volgt. ‘Niemand kon dit voorzien’, verklaart Jeffrey Chester van het Center for Digital Democracy, een organisatie die opkomt voor de privacy van internetgebruikers, tegenover de Washington Post.

Ook vanuit de politiek is er kritiek op het nieuwe beleid van Google. ‘Het is een vereiste dat gebruikers zelf kunnen bepalen of hun informatie wordt gedeeld via alle diensten van Google’, meent Edward Markey, een lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore