Tech

Drie VVD’ers genomineerd voor Big Brother Award

29 februari 2012 13:03 Aangepast: 28 april 2018 21:13

<p><strong>Volgende week wint een VVD’er een Big Brother Award, de prijs die is bedoeld voor de grootste privacyschenders van Nederland.</strong></p> <p></p>

In de categorie personen zijn dit jaar namelijk alleen maar VVD-politici genomineerd: minister Edith Schippers, staatssecretaris Fred Teeven en Tweede Kamerlid Afke Schaart. Volgens de organisator van de Big Brother Awards, Bits of Freedom, behoren zij tot ‘de grofste privacyschenders van het afgelopen jaar’.

Schippers heeft haar nominatie te danken aan haar plan voor een private doorstart van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) nadat het wetsvoorstel in de Eerste Kamer op privacybezwaren was gestrand. Teeven komt in aanmerking ‘vanwege zijn niet aflatende inzet om privacywetgeving af te zwakken’, terwijl Schaart de prijs mogelijk mag komen ophalen ‘vanwege haar systematische privacy-onvriendelijke stemgedrag’. Schaart bewoog vorig jaar hemel en aarde om te voorkomen dat netneutraliteit in de Nederlandse wet zou worden vastgelegd.

Daarmee leek ze vooral haar voormalige werkgever KPN een dienst te willen bewijzen. KPN is zelf overigens ook genomineerd, in de categorie bedrijven. KPN heeft de nominatie te danken aan het inzetten van deep packet inspection om het internetverkeer van klanten nauwkeurig in kaart te brengen.

Ook genomineerd: Connexxion. Het vervoersbedrijf zou hebben meegewerkt met de vreemdelingendienst bij het oppakken van buspassagiers met 'negroïde uiterlijk' die geregeld naar welgestelde gemeentes reisden.

Facebook maakt eveneens kans op de poedelprijs, ‘omdat zij ondanks een reeks aan privacymissers op privacygebied naar de beurs gaat met de persoonsgegevens van gebruikers’. De jury heeft een bijzondere vermelding in het leven geroepen voor het inmiddels failliete, DigiNotar, omdat ze de betrouwbaarheid van communicatie van Iraanse en Nederlandse burgers in gevaar hebben gebracht.

In de categorie overheid zijn gemeente Rhenen (‘vanwege het voornemen om voor Koninginnedag preventieve huiszoekingen te doen bij inwoners’), het Korps Landelijke Politiediensten (‘vanwege het gebruik van omstreden spyware en het opnieuw hacken van hacking-slachtoffers’) en de Politie- en Opsporingsdiensten (‘vanwege het niet naleven van verplichte privacycontroles’) genomineerd.

De prijzen worden volgende week woensdag uitgereikt in Pakhuis De Zwijger. Vanaf vandaag kun je via de site van de Big Brother Awards stemmen op de genomineerden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van