Tech

Meisjes met diepe decolletés maken YouTube kapot

07 maart 2012 13:09 Aangepast: 28 april 2018 21:13

<p><strong>YouTube bindt de strijd aan met de zogeheten reply girls: meisjes die proberen zoveel mogelijk views te trekken.</strong></p> <p></p>

Het fenomeen bestaat al een maandje of acht, maar nu loopt het volgens sommige beheerders van populaire YouTube-kanalen echt de spuigaten uit. Enkele weken geleden riepen zij YouTube op om nu eindelijk eens maatregelen te nemen tegen de meisjes die video’s maken waarin zij hun borsten prominent in beeld brengen. Deze reply girls zijn gewoon ordinaire spammers die YouTube vervuilen met hun niet-relevante video’s, zo luidt de klacht.

Wat is er aan de hand? De dames in kwestie ‘reageren’ op populaire video’s. Erg inhoudelijk is hun reactie doorgaans niet – sterker nog: in veel gevallen heeft hun boodschap niets te maken met de video waarop ze reageren. Maar daar gaat het de meisjes ook niet om. Hun doel is om de kijkcijfers van hun video’s op te krikken.

Dankzij de advertenties die YouTube bij hun video’s plaatst, kunnen ze immers geld verdienen. En dat gaat het makkelijkste als je je borsten in de strijd gooit en meelift op het succes van populaire YouTube-video’s. Vandaar de ‘reacties’ op populaire video’s die geen echte reacties zijn. Daarnaast kopiëren ze de tags van veelbekeken video’s, zodat YouTube een link naar hun video in de rechterkolom tussen de suggesties plaatst.

Een beetje reply girl maakt al snel vijftien video’s per dag. Eén van de bekendste reply girls is de 24-jarige Canadese Alejandra Gaitan. Sinds ze in juli met haar YouTube-kanaal ‘thereplygirl’ begon, zijn haar video’s meer dan 10 miljoen keer bekeken. ‘Ik leefde zeker zeven jaar onder de armoedegrens en wilde graag wat geld verdienen’, vertelt ze in een interview met Gawker.

Hoeveel Gaitan verdient, mag ze niet zeggen, maar Gawker schat dat ze gemiddeld zo’n honderd dollar per video binnenharkt. ‘Het verdient aardig. Ben ik een miljonair? Nee, helemaal niet. Als ik veel geld had, zou ik niet meer in het koude Canada wonen, maar ergens op een tropisch eiland zitten.’

De reply girls zijn gewoon spammers die bezoekers weglokken bij onze video’s, vinden beheerders van populaire YouTube-kanalen. Veel kijkers kunnen de borstenvideo’s ook maar matig waarderen. Ze klikken er weliswaar op, maar laten vervolgens in de reacties of via de stemmogelijkheid weten dat ze er niets aan vonden.

Moet YouTube ingrijpen? Als het aan de opstellers van een petitie ligt wel. Volgens hen handelen de reply girls in strijd met de voorwaarden van YouTube. De videosite zou daarom een aantal maatregelen moeten nemen om de spamvideo’s terug te dringen. In hun petitie doen ze enkele voorstellen.

YouTube neemt de klachten serieus. ‘Het productteam is op de hoogte van het probleem en werkt aan een oplossing’, twitterde Bing Chen, ‘Global Creator Initiatives Manager’ bij YouTube, een week geleden. De videosite werkt aan een nieuw algoritme om de reply girl-epidemie in te dammen. Het lijkt erop dat Gaitan en de andere reply girls moeten gaan uitkijken naar ander werk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van