Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Zwervers met wifi-hotspot in de stad

15 maart 2012 08:33 Aangepast: 28 april 2018 20:42

<p><strong>Homeless Hotspots zet zwervers in om met wifi-hotspots door de stad te lopen. Samen op een bankje internetten dus?</strong></p>

Voor wie het slechte databereik in de stad zat is, test de stad Houston in de VS een oplossing. Daar kun je op diverse plekken tegen betaling een tijdelijke 4G verbinding krijgen door in de buurt van een Mifi te gaan zitten. De Mifi is een router waar vijf apparaten draadloos mee online kunnen. Handig voor de gebruiker, lucratief voor de ondernemer. In dit project Homeless Hotspots zijn die ondernemers daklozen. Zij dragen de Mifi bij zich en worden zo zelf een hotspot.

Voor 2 dollar kun je een kwartier online. Dat is langer dan ik in de Z-krant lees die zwervers hier voor de deur van de supermarkt verkopen. Als je er over nadenkt zal ook de Z-krant met de tijd mee moeten gaan. Een digitale versie lijkt onmogelijk hoewel met deze hotspots de stap naar digitaal toch gemaakt wordt.

Reclamebureau BBH zit achter dit liefdadigheidsidee. Tijdens online festival SxSW kreeg het bureau veel kritiek op Homeless Hotspots. Zie jezelf zitten op een bankje naast een zwerver. Jij checkt je e-mail en bevestigt een online aankoop van iets wat veel te duur is. De verschillen kunnen haast niet ongemakkelijker worden. Plus, de straatkrant wordt geschreven door daklozen en vraagt aandacht voor hun verhaal terwijl deze hotspot niets met de zwerver van doen heeft.

Het T-shirt met daarop I am a hotspot schiet al helemaal in het verkeerde keelgat. "I'm running a hotspot is al een ander verhaal", aldus een criticaster. Ik zie ook mogelijkheden. Terwijl je binnen vijf meter van de wifizwerver zit zou je een gesprekje kunnen hebben. Met en over deze specifieke persoon, hoe hij heet, wat zijn verhaal is en of hij van krentenbollen houdt. Lijkt mij nuttiger dan de Z-krant kopen en in de prullenbak gooien. Van mij mogen ze het in Nederland proberen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore