Tech

Piraten klagen Brein aan

16 april 2012 16:54 Aangepast: 28 april 2018 20:42

<p><strong>De Nederlandse Piratenpartij heeft een kort geding tegen stichting Brein aangespannen vanwege de Pirate Bay-blokkade.</strong></p><p></p>

De politieke partij eiste maandag opschorting van de blokkade. Volgens de Piratenpartij misbruikt Brein een gerechtelijk verbod op het aanbieden van proxyservers. Via zulke proxy's blijft The Pirate Bay toegankelijk voor klanten van Ziggo en Xs4all, terwijl die twee providers sinds januari na een vonnis van de Nederlandse rechter de Zweedse downloadsite moeten blokkeren.

De Piratenpartij moest zijn eigen proxy van de rechter eind vorige week staken. Maar toen de partij vervolgens een lijst met links naar andere proxy's publiceerde, kwam Brein ook daar met succes tegen in geweer. De rechter verbood alle verwijzingen naar proxy's, op straffe van dezelfde dwangsommen. De Piratenpartij gaat daarover nu in de tegenaanval. GeenStijl doet ook een duit in het zakje met een creatieve proxy.

De Piraten klagen dat de rechtbank een verzoek van de partij om gehoord te worden naast zich neer heeft gelegd. "Dit steekt te meer daar Brein zelf wel in staat gesteld is geweest om met een aangepaste eis te komen, nadat ons grijsmakingsverzoek in eerste instantie succesvol was. De Piratenpartij maakt ook bezwaar tegen het absurd hoge toegewezen boetebedrag van tienduizend euro per dag tot een maximum van één miljoen euro."

De Nederlandse tak van de politieke piratenbeweging bestaat sinds 2006 en wist bij verkiezingen tot nu toe maar weinig stemmen te halen. Dit in tegenstelling tot de Duitse Piraten, die in sommige delen van ons buurland een echte politieke macht begint te worden. In het april-mei nummer van Bright magazine, dat eind deze week verschijnt, lees je een interview met directeur Tim Kuik van Stichting Brein.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore