Tech

Uitvinder van afstandsbediening overleden

23 mei 2012 11:42 Aangepast: 28 april 2018 19:40

<p><strong>De man die het mogelijk maakte om vanaf de bank van de ene naar het andere tv-zender te zappen, is overleden.</strong></p> <p></p>

Ik ben nog van de generatie die vroeger van de bank moest opstaan om naar de tv te lopen om van Nederland 1 over te schakelen naar Nederland 2. Tot op een dag ook bij ons thuis de afstandsbediening haar intrede deed. Vanaf dat moment was opstaan er niet meer bij en kon ik de hele avond op de bank blijven hangen. Net zoals al die generaties die na mij kwamen.

Deze verworvenheid hebben we te danken aan Eugene J. Polley, de man die in 1955 de eerste draadloze afstandsbediening bedacht (zo oud ben ik trouwens ook weer niet). Polley overleed afgelopen zondag op 96-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Downers Grove, Illinois.

De eerste ab, Flash-Matic geheten, lijkt in weinig op de huidige apparaten die we gebruiken om tv’s en andere elektronica op afstand te bedienen. Het apparaat zag eruit als een soort buitenaards groen pistool. Zenith, dat de afstandsbediening op de markt bracht, meldde in de advertentie expliciet dat het apparaat ‘absoluut ongevaarlijk voor mensen’ was.

De Flash-Matic was bovendien zeer gevoelig, schrijft Gizmodo: het was nodig om de afstandsbediening zeer precies te richten, anders werkte zij niet. Het was hoe dan ook een flinke stap vooruit ten opzichte van de voorganger – Lazy Bones geheten – die via een koord met de tv was verbonden.

In 1997 ontving Polley samen met zijn Zenith-collega Robert Adler een Emmy voor hun pionierswerk aan de afstandsbediening.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van