Tech

Wie wil in 2023 emigreren naar Mars?

04 juni 2012 13:05 Aangepast: 28 april 2018 19:40

<p><strong>Mars One hoopt in 2023 de eerste menselijke nederzetting op Mars voor elkaar krijgen. Een reality tv-programma moet het project bekostigen.</strong></p><p></p>

Het in Nederland gevestigde Mars One heeft ambitieuze plannen. Het hoopt in 2023 de eerste vier mensen op Mars te kunnen laten wonen. De bedoeling is dat deze mensen daadwerkelijk emigreren van de Aarde naar Mars. Iedere twee jaar zal de nederzetting op Mars uitgebreid worden met vier nieuwe mensen. In 2033 leven er dan 20 mensen op Mars. Mars One beweert een technisch plan ontwikkeld te hebben dat zo simpel mogelijk is. Voor ieder onderdeel van de missie hebben ze al een potentiële leverancier gevonden, zoals SpaceX dat onlangs de eerste succesvolle commerciële vrachtvlucht naar het ISS stuurde.

Uiteraard hangt aan een dergelijke missie een fors kostenplaatje. Mars One wil het project financieren met een reality tv-show; 'the biggest media spectacle in history'. Iedere stap van de missie kunnen we dan volgen en dat begint bij de selectie van de astronauten. Iedereen mag zich aanmelden in 2013 voor de selectie. Je zult hier op Aarde eerst geruime tijd in een gesimuleerde Mars-nederzetting wonen, werken en trainen. En de wereld kijkt via de tv mee.

In 2014 start de ontwikkeling van een communicatiesatelliet die in 2016 gelanceerd wordt. In oktober 2016 moet deze satelliet met 2500 kilogram voedsel op Mars landen. Vervolgens zal een Mars rovervoertuig in 2018 op Mars moeten landen om de ideale plek voor de nederzetting te zoeken. Slechts drie jaar later in 2021 zullen alle onderdelen voor de nederzetting, waaronder twee wooneenheden, twee life supporteenheden en nog een extra rover op Mars moeten zijn beland.

De rovers moeten vervolgens alle componenten naar de nederzetting verplaatsen en de nederzetting voorbereiden op de komst van de eerste vier migranten in 2023. De productie op Mars van water en zuurstof moet dan al geheel geautomatiseerd werkend zijn.

Mars One klinkt te mooi om waar te zijn. De NASA en de ESA voorzien pas na 2030 de eerste mensen op Mars. Uiteraard wordt een dergelijk project als Mars One niet belemmerd door politiek of logge overheidsinstantie maar technisch zijn we nog vele jaren verwijderd van bemande missies naar Mars. Ook de menselijke factor van jaren afzondering op Mars lijkt ook zo even van tafel geveegd om maar niet te spreken over de gevaren van straling en dergelijke.

In Bright#46 die volgende week in de winkel ligt, lees je het verhaal van het succes maar ook van de enorme technische uitdaging van drie generaties NASA Mars rovers die laten zien dat het Mars One plan op een dergelijke korte termijn verre van realistisch is. Maar ja, dat is reality tv wel vaker.

Luister hier naar een BNR uitzending over Mars One.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van