Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Voyager verlaat als eerste ons zonnestelsel

18 juni 2012 10:43 Aangepast: 28 april 2018 19:40

<p><strong>25 jaar na de lancering bereikt ruimtesonde Voyager op een afstand van 18 miljard kilometer de grens van ons zonnestelsel. </strong></p>

De ruimtesonde Voyager 1 werd samen met het zusterschip Voyager 2 in 1977 gelanceerd. Samen hebben ze de planeten Saturnus, Jupiter, Uranus en Neptunus in ons zonnestelsel onderzocht. Nu na ruim 34 jaar heeft Voyager 1 de grens van ons zonnestelsel bereikt. Voyager 1 staat op het punt ons zonnestelsel te verlaten en is daarmee het eerste door mensen gemaakte object dat de interstellaire ruimte in vliegt.

Voyager reist door de ruimte met een snelheid van 17 kilometer per seconde en is nu zo’n 18 miljard kilometer verwijderd van de zon. De radiosignalen van de Voyager doen er 16 uur en 38 minuten over om de aarde te bereiken. Voyager 2 is iets dichterbij en is 15 miljard kilometer van de zon verwijderd. De Voyagers hebben een plutionium energiebron aan boord die ontworpen is om het tot 2025 uit te houden.

Daarna zullen we niets meer van de sondes vernemen tenzij aliens één van de Voyagers tegenkomen en uitdokteren hoe ze de gouden grammofoonplaat kunnen afspelen aan boord van de Voyager en vervolgens met ons in contact komen. Op de Voyager Golden Record staan tekeningen en geluiden afkomstig van de aarde als begroeting voor ruimtewezens.

Symbolen op de plaat dienen als een handleiding die de aliens duidelijk moet maken hoe ze de plaat kunnen afspelen. Als ze dat lukt, kunnen de aliens o.a. luisteren naar allerlei muziek uit verschillende culturen en worden ze in in 55 talen begroet. De Nederlandse tekst is heel insterstellair; ‘Hartelijke groeten aan iedereen’.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore