Tech

Spannende landing NASA-verkenner Curiosity geslaagd

06 augustus 2012 08:05 Aangepast: 28 april 2018 18:38

<p class="p1"><strong>NASA's Mars-verkenner Curiosity is veilig geland op Mars en speurt daar twee jaar lang naar leven.</strong></p><p class="p2"></p>

Curiosity is rond half acht vanochtend (Nederlandse tijd) geland op de rode planeet. De nieuwe landingsmethode is geslaagd: een vliegende kraan zette het voertuig op de grond neer. Het duurde een paar minuten voordat het contact met aarde tot stand kwam. Maar de vreugde was groot toen de NASA uiteindelijk de eerste foto's binnenkreeg. NASA-medewerkers vielen elkaar juichend in de armen.

De verkenner was in november gelanceerd en legde 567 miljoen kilometer af. Het is een verbeterde versie van eerdere Marswagen. Het voertuig, zo groot als een middenklasse auto, zit vol met wetenschappelijke instrumenten.

Hij is zwaarder dan vorige versies, waardoor de NASA een andere landingsmethode moest gebruiken dan het eerdere neerstorten met airbags. Het was onzeker of het zou lukken. Een vliegende kraan takelde de Curioisty omlaag terwijl hij in de lucht blijft hangen. Nadat de wagen was losgekoppeld vloog de kraan weg om buiten het onderzoeksgebied neer te storten.

De eerste plaatjes die Curiosity doorstuurt zijn nog niet groot en nog in zwartwit. Grotere kleurenbeelden worden later in de week verwacht als de hoge-resolutie camera's in de mast aan gaan.

Curiosity is niet het eerste voertuig op Mars. In 1997 struinden de NASA Sojourner de planeet al af en in 2004 de Spirit en de Opportunity. De rovers ontdekten onder andere gips, een mineraal dat alleen ontstaat in water en erop wijst dat Mars er ooit water op de planeet is geweest.

Lees rond lunch op Bright de special over drie generaties rovers op Mars.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van