Ga naar de inhoud
Tech

Robot danst even stijfjes als echte man

<p><strong>Humanoid daagt je uit tot een dance-off in Amsterdamse Stadsschouwburg. Op reggae.</strong></p> <p></p>

Op een lege dansvloer in je eentje een dansje wagen, terwijl je dat eigenlijk niet zo goed kan. De meeste mensen zouden het doodeng vinden. Kunstenaar Leonard van Munster laat daarom een robotkloon het werk doen. Hij kreeg de opdracht van de Stadsschouwburg in Amsterdam een kunstwerk te maken. Daar waar het publiek komt kijken naar de expressie van de artiesten op het podium, wil Van Munster bezoekers laten nadenken over wanneer ze zichzelf vrij uiten.

Hij doet dit aan de hand van een modern zelfportret, een robotkloon van zichzelf waarvoor hij zijn gezicht en armen af liet gieten. Hij werkte samen met Edwin Dertien van de TU Twente aan de bewegingen van de robot die danst op reggae, de lievelingsmuziek van Van Munster. "Wanneer je met een techneut werkt, wil die de werkelijkheid zo dicht mogelijk benaderen. Maar het is moeilijk een robot vloeiend te laten dansen. Toch maken de wat stijve bewegingen de robot niet minder realistisch. Men zegt wel eens dat blanke mannen niet kunnen dansen op reggae. Ze snappen het complexe ritme niet, maar dat mag de danspret niet drukken."

Af en toe laat Van Munster de robot een ongecontroleerde beweging maken door te spelen met de stroomtoevoer. Het geeft de kloon een onbevangen karakter waardoor voorbijgangers tijdens de testdag niet doorhadden dat het hier om een robot gaat.

Vanaf zaterdag kun je zelf een dansje uitlokken bij de robot; hij staat in het vrij toegankelijke schouwburgcafé Stanislavski. Wanneer je daarna hebt vastgesteld dat het met je eigen moves best goed gesteld is, kun je die demonstreren in een van de dansgelegenheden om de hoek.