Tech

Als Londen meer fietsers wil, moeten de fietspaden de lucht in

19 september 2012 14:08 Aangepast: 28 april 2018 18:07

<p><strong>Voor meer fietsers is er op de drukke wegen van Londen geen plek. SkyCycle, een fietspad in de lucht, biedt uitkomst.</strong></p><p></p>

De bekende Londense rode dubbeldekkers, vrachtwagens, auto’s, motors. Tel daar onervaren fietsers en waaghalzen op fixies bij op en je hebt een verkeerssituatie die op z’n minst gevaarlijk is te noemen. Toch wil de burgemeester van Londen meer mensen op de fiets naar het werk laten gaan: in 2020 moeten het er 1,5 miljoen zijn. Maar plek voor al deze fietsers is er op de bestaande wegen niet. Daarom komt het bureau Exterior Architecture met een concept waarbij het fietspad boven het gepeupel uitrijst: de lucht in.

Volgens de bedenkers is er op de viaducten en bruggen van de Londense treinrailbeheerder genoeg plek voor een fietspad dat London doorkruist, afgezet met glas. Fietsers zouden voor het gebruik ervan 1 pond moeten betalen met hun ov-chipkaart. Een veilige rit die mij het geld waard lijkt en nog steeds goedkoper is dan het openbaar vervoer. Burgemeester Boris Johnson, die met het witte fietsenplan van Londen (met koosnaam Boris Bikes) heel wat mensen aan het fietsen kreeg, is al enthousiast.

Misschien is Londen met het toekomstige SkyCycle-pad een toeristische attractie rijker. Het zou voor Amsterdam ook geen gek idee zijn: een hoog en droog fietspad perfect voor toeristen op huurfietsen, zodat straten vrij blijven voor geboren fietsers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van