Tech

Met een fake id-kaart kom je gewoon overal binnen

24 september 2012 11:13 Aangepast: 28 april 2018 18:07

<p><strong>Journalist Brenno de Winter kwam maandenlang met een slecht nagemaakte id-kaart overal binnen, van ministeries en de AIVD tot het stemhokje.</strong></p>

ID-bewijzen worden niet of nauwelijks gecontroleerd, concludeert Brenno de Winter. Hij heeft met een Duitse fake id-kaart die hij op een hackercongres eind 2011 voor 15 euro liet maken toegang gekregen tot tal van overheidsgebouwen. De Tweede Kamer, de AIVD, drie politiekorpsen, de Marechaussee bij een bezoek aan het Koninklijk Paleis, het Europees Parlement, diverse ministeries, de OPTA en de Onderzoeksraad voor Veiligheid - overal kwam Brenno binnen.

Dit ondanks dat aan meerdere zaken te zien was dat het pasje geen echt Duits identificatiebewijs was. Zo staat De Winters nickname 'Big Wobber' er ook op. Toch accepteerden alle overheden en bedrijven het. Ook het stembureau liet hem het stemhokje ingaan na het showen van zijn 'Lichtbildausweis'. De journalist van onder meer Nu.nl, Webwereld en HP kon met het nepbewijs ook aangetekende brieven ophalen.

De AIVD had hem uiteindelijk in de smiezen, wat leidde tot een ambtsbericht met een waarschuwing voor De Winter. In onderstaande videoreportage is te zien dat sommige beveiligers wel verbaasd naar het pasje kijken, en dat ze iets mompelen over 'deze heb ik nog nooit gezien', maar ze laten De Winter uiteindelijk allemaal gewoon binnen.

De ChristenUnie wil minister Opstelten van Veiligheid en Justitie over de kwestie in de Kamer ondervragen. Nadat De Winter vorig jaar aantoonde dat de OV-chipkaart gemakkelijk is te kraken, hing hem een tijdje strafvervolging boven het hoofd. Maar het OM zag daar uiteindelijk van af, omdat het aantonen van de kwetsbaarheid van de chipkaart belangrijker was dan de fraude.

Volgens De Winter moet er beter worden nagedacht over het vragen om identificatie, wat te pas en te onpas gebeurt, maar dus nauwelijks iets toevoegt aan de veiligheid: "De fopzekerheid die dat tot gevolg heeft geeft criminelen in werkelijkheid vrij baan om met meer vertrouwen hun oplichting te plegen. Te pas en te onpas legitimeren voegt zo niets toe."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van