Tech

Eerste indruk: Samsung Galaxy Note 2

04 oktober 2012 14:32 Aangepast: 28 april 2018 17:36

<p><strong>Hoe groot kan je een telefoon maken? Samsung zoekt met de Galaxy Note 2 de uiterste grens op.</strong></p><p></p>

De eerste Galaxy Note was met zijn 5,3 inch scherm al een flink uit de kluiten gewassen smartphone. Hij werd een phablet genoemd, een combinatie van phone en tablet. Maar met opvolger Galaxy Note 2, vanaf deze week in Nederland te koop, doet Samsung er nog een schepje bovenop. De Note 2 heeft nu een 5,5 inch scherm en is daarmee het beste te omschrijven als een reuzentelefoon, of een mini-tablet.

Hoe groot is de Note 2? Vergeleken met de iPhone 4S, die een 3,5 inch scherm heeft, is hij 36 mm hoger en 23 mm breder, een enorm verschil. De iPhone 5 heeft dezelfde breedte als de 4S en is maar 8 mm hoger geworden. De Note 2 is echt een gevaarte onder de smartphones. Als je geen grote handen hebt, zoals ondergetekende, dan voelt hij eigenlijk te groot aan als je hem in één hand houdt. Dan loop je het gevaar hem te laten vallen.

Volgens Samsung is 5,5 inch nog wel bruikbaar als telefoon. Maar bij ontgrendelen en typen met een duim op het virtuele toetsenbord loop je met kleine handen toch tegen problemen aan. Daar heeft Samsung wel iets op bedacht. In de instellingen zijn er opties voor bediening met één hand. Je kan bijvoorbeeld het toetsenbord in een kleinere variant link of rechts plaatsen zodat je met een duim kan blijven typen. Ook de rekenmachine en ontgrendelacties zijn desgewenst aan te passen voor gebruik met één hand. Dat helpt wel, maar lost het probleem bij het in de hand houden of het uit de broekzak pakken niet op. In die broekzak past de Note 2 trouwens nog maar met moeite.

Door zijn formaat ziet de Note 2 er vreemd uit als je hem gebruikt om te bellen. Bellen is dan ook geen reden om voor dit toestel te kiezen. Het grote scherm heeft echter ook veel voordelen: je hebt meer ruimte voor sites, mails, documenten, filmpjes en spelletjes komen nog meer tot hun recht en voor gps-navigatie is dit grote scherm ook wel handig.

Samsung zou de Note 2 niet maken als er geen behoefte aan grotere touchscreens in smartphones zou zijn. En die is er. Van de eerste Galaxy Note zijn er in negen maanden tijd tien miljoen stuks verkocht. "Door zijn formaat trekt hij wel relatief meer mannen dan vrouwen aan", aldus marketingmanager Geert Mol van Samsung Nederland bij de presentatie van de Note 2 deze week in Amsterdam. Volgens hem is dit type smartphone deels populair bij mannen tussen 20 en 40 die houden van de laatste snufjes en veel tijd met hun smartphone doorbrengen, waardoor ze een groter scherm kunnen waarderen. Ook zijn er nog altijd mensen die niet kunnen wennen aan typen op touchscreen en baat hebben bij grotere virtuele knoppen, waarin de Note 2 voorziet.

Links de Galaxy Note 2, rechts de iPhone 5.

Maar de Galaxy Notes hebben naast het scherm nog iets bijzonders: bediening met een styluspen. Samsung levert zijn S Pen mee. Hij zit in een houder in de behuizing van het toestel zelf. Er is in te stellen dat er een melding afgaat wanneer de pen te ver uit de buurt van het toestel is, zodat je die minder snel kwijtraakt. Samsung heeft de S Pen ook iets verbeterd vergeleken met de vorige versie, zodat hij lekkerder aanvoelt op het scherm. Het voelt inderdaad wat meer als pen op papier.

Samsung biedt een speciale notitie-applicatie, S Note, die automatisch bepaalde vormen of rekenformules kan herkennen. Er zit ook handschriftherkenning in en die werkt best redelijk. Verwacht geen wonderen, maar hij herkent toch ook Nederlandse woorden als je vrij slordig aan elkaar schrijft. Het lijkt ons niet de snelste manier van tekstinvoer, vergeleken met virtuele toetsen of het slepen van letter naar letter, wat Samsung ook standaard aanbiedt.

De S Pen heeft nog iets extra's: bij aanwijzen vlak boven het scherm verschijnt er een puntje, waarmee ook previews van mails, foto's of aantekeningen zijn te bekijken, zonder ze eerst apart te hoeven openen. Samsung zet de schermruimte ook in voor betere multitasking. Zo zijn desgewenst meerdere sites tegelijk te bekijken, of een aantekening te maken tijdens het kijken naar een filmpje.

De Note 2 is ook een van de eerste smartphones die werkt met de nieuwe 4.1-versie van Google's Android-systeem. Dat betekent bijvoorbeeld dat hij ook toegang biedt tot de nieuwe spraakgestuurde dienst Google Now, die nog niet goed in het Nederlands werkt, maar dat komt vanzelf.

Je zou het bijna vergeten, maar de Galaxy Note 2 is ook een van de krachtigste telefoons van het moment. Hij heeft een 1,6 GHhz quad-core chip, weer iets sneller dan in de Galaxy S3. Hij heeft niet 1 maar 2 gb werkgeheugen en 16 gb opslaggeheugen, dat is uit te breiden via geheugenkaartjes. De 8 megapixelcamera is lekker snel en maakt foto's vergelijkbaar met de S3. Kopers van het toestel krijgen ook weer twee jaar lang 50 gb gratis Dropbox-ruimte, wat een mooie deal blijft.

Ook heeft hij een grotere accu gekregen (3100 mAh), waardoor het apparaat zeker een dag op een volle batterij meegaat. Die grotere accu is zinvol vanwege het grotere scherm, omdat schermen de meeste stroom vreten in smartphones. Samsung meldt als standbytijd 550 uur, bijna 23 dagen. We hebben de batterijtijd nog niet uitgebreid kunnen testen.

De Note 2 heeft nog wat kleine software-extra's, zoals Photonote voor het maken van annotaties in foto's en Paper Artist, voor tekenen vanuit een foto. Die app blijft de eerste zes maanden exclusief voor de Galaxy Notes. Nieuw is ook de social ticker waarmee je bijvoorbeeld Facebook-updates in een balk onder het scherm voorbij kan laten scrollen.

De Galaxy Note 2 is momenteel misschien wel het meest geavanceerde mobiele apparaat, maar hij zit gevaarlijk dicht op de grens tussen smartphone en tablet. Het toestel is vooral interessant voor wie graag een zeer groot scherm wil hebben en vrij grote handen heeft. Of voor wie graag notities of tekeningen met een styluspen maakt.

Maar dan nog blijf je er met dit toestel raar uitzien als je bellend over straat loopt. Bijna iedereen die ik hem de afgelopen dagen in mijn omgeving liet zien, vond het toestel te groot. Hij past niet prettig in broek- of jaszakken. Alleen een buurman die taxichauffeur is, reageerde enthousiast. Hij zag mogelijkheden voor navigatie en spelletjes. En ja, hij heeft grote handen.

De Note 2 is ook Samsungs duurste toestel en heeft een adviesprijs van 700 euro. In webshops gaat daar al zeker 50 euro van af. Voor die prijs heb je een 'phablet' waar je gegarandeerd mee opvalt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van