Tech

Nieuwe captcha vraagt om je gevoelens

08 oktober 2012 12:10 Aangepast: 28 april 2018 17:36

<p><strong>Een nieuwe variant Captcha vraagt je niet om een vervormde tekst te ontcijferen maar om antwoord te geven op een vraag over mensenrechten. </strong></p><p></p>

Als je je ergens online voor aanmeldt, zie je vaak een captcha: zo’n plaatje met vervormde tekst die je moet ontcijferen en invullen. Het idee van de zogeheten captcha (completely automated public Turingtest to tell computers and humans apart) is dat een bot het plaatje niet zou kunnen scannen en ontcijferen, hoewel slimme hackers dat soms toch lukt. Captcha’s worden dan ook steeds moeilijker en zijn soms zo vervormd dat je ze als mens ook bijna niet kan ontcijferen.

De Zweedse burgerrechtenbeweging Civil Right Defenders heeft een nieuwe variant van de captcha bedacht. Deze captcha’s stellen je een vraag over mensenrechten en je moet kiezen uit drie mogelijke emoties die de vraag bij je oproept. Afgelopen weekend kregen gebruikers van de Civil Rights Captcha de vraag wat je ervan vindt dat de Albanische minister van Defensie vindt dat homo’s met stokken geslagen moeten worden. Als antwoord kon je kiezen uit de drie antwoorden gefascineerd, heimwee of verschrikkelijk. Uiteraard is meest ‘mens-vriendelijke’ antwoord het juiste.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van