Ga naar de inhoud
Tech

Hack IKEA en bouw een kantoorboerderij

<p><strong>Het blaadje sla op je boterham en het tomaatje bij de lunch kweek je zelf op kantoor. Een tripje naar de IKEA en dit boek zijn het enige wat je nodig hebt.</strong></p>

Ontwerper Antonio Scarponi bedacht een hydrocultuur kweeksysteem waarvoor alle benodigdheden te vinden zijn in de IKEA. Hydrocultuur is het kweken van planten op water waaraan voedingsstoffen zijn toegevoegd en potgrond is vervangen door kleikorrels. Tuinieren zonder er vies van te worden en een systeem waar je bijna niet naar om hoeft te kijken, maken Scarponi's ELIOOO perfect geschikt voor op kantoor. Hij maakte een boek met geïllustreerde handleidingen zodat iedereen zelf aan de slag kan.

Op Instructables zijn al jaren instructies te vinden voor het bouwen van bijvoorbeeld een Hydroponics Windowgarden. Daarvoor moet je wel creatief meedenken en bouwen aan geïmproviseerde ophangsystemen en bakken. Scarponi zegt zelf: "Ik ontwerp graag dingen die iedereen zelf kan maken. Ik geloof dat we beter objecten kunnen monteren die al bestaan dan nieuwe dingen produceren. Bijna overal ter wereld is een IKEA en overal zal het systeem dan ook hetzelfde kosten."

Het hoofdbestanddeel van ELIOOO zijn plastic opbergbakken. In het deksel zijn gaten geboord waar de potjes met kruiden, groenten of planten in steken, de bodem van de bak is gevuld met water. Bakken kunnen boven elkaar worden gehangen met IKEA wandrekken en verbonden worden met een drupsysteem. Scarponi bedacht zelfs een mobiele versie van de verticale tuin om het beste zonlicht mee te vangen.

Het bureau, gemaakt uit vijf bakken en een tafelblad is het mooist. Tuinieren tijdens de vier-uur-dip en je lunch binnen handbereik, maakt werken zo slecht nog niet.