Tech

Virtuele eetstalletjes maken Eindhoven veiliger

30 oktober 2012 10:52 Aangepast: 28 april 2018 17:05

<p><strong>Door gezellige tafereeltjes te projecteren op kale muren in slecht verlichte straten en stegen wordt Eindhoven leuker en veiliger.</strong></p><p></p>

In 2010 prijkte Eindhoven bovenaan de lijst van meest onveilige gemeentes. Ontwerpwedstrijd Your Street had dan ook geen betere stad uit kunnen kiezen voor de opdracht om door middel van design de stad leefbaarder, leuker en veiliger te maken.

Tijdens de Dutch Design Week barst het in Eindhoven van de mensen, maar dat is tijdens de overige 51 weken van het jaar ook wel eens anders. Ontwerper Jorge Mañes Rubio bedacht bijzondere straatverlichting om in donkere, verlaten straten een levendiger en dus veiliger gevoel te creëren.

Hij liet zich inspireren door de avondmarkten in Marokko, Thailand en Indonesië. Juist van de landen die het westen onderontwikkeld noemt, kunnen we volgens Mañes Rubio leren. Wanneer aan het eind van de dag talloze eetstalletjes en geïmproviseerde restaurantjes de straten doen geuren naar vers bereide maaltijden, wordt de straat een grote ontmoetingsplek. Waar we in het westen juist de privacy van de afgesloten ruimte prefereren, wordt er hier tot in de late uurtjes in de buitenlucht gepraat en gegeten rondom het licht van de eettentjes.

Om diezelfde levendigheid naar Eindhoven te brengen, stelt Mañes Rubio met zijn project Street Food Lighting voor de donkerste hoeken van de stad te voorzien van een nieuwe media-ervaring: projecties van felgekleurde nachtmarkten van over de hele wereld. Door de afgebeelde menigte komen donkere stegen tot leven; het doorkijkje naar tropische oorden verlicht ze op een onverwachte en verrassende manier.

Het project won tijdens de DDW de tweede prijs in de Your Street-wedstrijd en zal komend jaar gerealiseerd worden. Er is een nadeel van ’s avonds laat langs al dat lekkers lopen: je krijgt er honger van.

De eerste en derde prijs winnaars, een plan om het Gloeilampplantsoen naast het station op te knappen met nieuwe paden en bankjes en een route om bejaarden aan het bewegen te krijgen in de publieke ruimte, zie je hier. Your Street is een project van Design Indaba, Premsela, Nederlands instituut voor Design en Mode en Capital D.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore