Tech

WakaWaka lamp nu ook voor je smartphone

12 december 2012 12:54 Aangepast: 28 april 2018 16:34

<p><strong>De extreem efficiënte zonnecellamp WakaWaka krijgt een versie die je smartphone of andere gadget kan opladen.</strong></p>

WakaWaka betekent in het Swahili 'helder licht'. Geen woord van gelogen. De WakaWaka is de efficiëntste zonnecellamp ter wereld: met één dag opladen geeft hij zestien uur licht. Dat kan door de ongekend efficiënte zonneceltechnologie van het Nederlandse Intivation. Bij weinig licht is de ledlamp tot 200 procent efficiënter dan andere zonnelampen. Prima lampje voor op de camping, maar het Haarlemse Off-Grid Solutions achter WakaWaka denkt veel groter.

Anderhalf miljard mensen wereldwijd zijn voor verlichting afhankelijk van gevaarlijke, vervuilende en giftige kerosinelampen. Die willen ze vervangen door WakaWaka's De lamp kan branden in vier standen, van spotlight tot nachtlampje. In de zwakste stand kan hij zelfs tachtig uur branden op een keer opladen. Vernuftig is ook de manier waarop je de lamp een plek geeft. Je kunt hem plat op de tafel of grond zetten, aan een touw ophangen maar ook bevestigen aan de hals van een fles waardoor je een tafellamp creëert.

Vandaag (12-12-12) om 12:12 start via de crowdfundingsites OneplanetCrowd en Kickstarter (project nog niet online) de voorverkoop van de WakaWaka Power. Deze tweede versie van de lamp kan via usb alle merken mobiele telefoons, tablets en praktisch elk ander apparaat met een usb-aansluiting opladen. De lancering valt samen met een speciale actie: voor elke verkochte WakaWaka Power wordt er een WakaWaka Light gedoneerd ten bate van de meer dan 1 miljoen Haïtianen die nog altijd lijden onder de gevolgen van de aardbeving en andere natuurrampen van de afgelopen jaren.

Wie zelf een hoopgevend kerstcadeau wil aanschaffen, koopt voor 39 dollar een WakaWaka Classic online. Voor elke lamp die je aanschaft, sponsor je twee arme families.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van