Tech

Programmeur liet Chinezen stiekem zijn werk doen

16 januari 2013 16:09 Aangepast: 28 april 2018 16:03

<p><strong>De Amerikaan had daardoor tijd over om op Facebook rond te hangen en naar leuke kattenvideo's te kijken.</strong></p>

Amerikaanse internetprovider Verizon deed eind vorig jaar een veiligheidsonderzoek naar een bedrijf dat plots een flinke toename in verbindingen naar het buitenland zag. Zorgelijk; het ging namelijk om een dubbel beveiligde VPN-verbinding die vanuit China gebruikt werd. Volgens Verizon is het bedrijf ook nog eens een 'belangrijk Amerikaans bedrijf in de infrastructuur'. Maar vanaf dat moment verandert het onderzoek in een jongensboek.

Om langs de beveiliging in het netwerk van het bedrijf te komen, werden de gegevens van een van de medewerkers gebruikt. Opvallend, zeker gezien die bewuste medewerker op moment van ontdekking gewoon in zijn kantoor zat, kijkend naar zijn computerscherm. Het bedrijf kwam tot de conclusie dat het niks anders dan malware kon zijn en schakelde Verizon in. De internetprovider kwam een kijkje nemen en constateerde dat er in het afgelopen half jaar haast iedere dag verbinding met Shenyang, China was geweest.

En erger nog: de verbinding was niet kortstondig, maar stond hele werkdagen open. Verizon ging op onderzoek uit, samen met de programmeur wiens inloggegevens misbruikt leken. Voor de zekerheid werd zijn computer binnenstebuiten gekeerd. Wat de telecombaanbieder vond was op z'n zachtst gezegd bijzonder.

Want wat bleek? De man had honderden uitgaande facturen op zijn harde schijf staan. Facturen naar, jawel, Shenyang, China. De programmeur liet de code die hij eigenlijk zelf moest schrijven door de medewerkers van een Chinees adviesbureau in elkaar draaien. Zelf was hij op kantoor aanwezig en hield zich bezig met lanterfanten.

De internetprovider nam ook een kijkje in de geschiedenis van de programmeur. Zijn gemiddelde werkdag bestond grotendeels uit het rondhangen op sites als Reddit, Ebay, Facebook, LinkedIn en het bekijken van leuke filmpjes met katten. Het enige werk dat de man wel zelf deed, was het schrijven van een dagelijks status-mailtje naar zijn management. Na dat half uurtje arbeid ging hij naar huis. Waarschijnlijk om te genieten van de honderdduizenden dollars die hij had verdiend; ditzelfde geintje bleek de man gelijktijdig bij meerdere bedrijven te flikken.

Meest opvallende voetnoot bij dit verhaal? De onderzoekers van Verizon vonden ook de functioneringsgesprekken van de programmeur. De laatste paar jaar kreeg hij uitstekende waarderingen. Zijn code was duidelijk, beknopt en was altijd netjes op tijd af. Hij stond bekend als de beste programmeur van het gebouw.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van