Tech

Eerste indruk: NRC Reader

12 februari 2013 19:34 Aangepast: 28 april 2018 15:32

<p><strong>NRC Reader biedt elke ochtend op de iPad een 'best of' van de twee NRC-kranten voor een schappelijke prijs.</strong></p><p></p>

Interessante tijden voor digitale lezers. Startte De Nieuwe Pers maandag met een nieuw model van abonneren op artikelen per journalist via zijn iOS-app, vanaf dezelfde dag probeert NRC Media ook iets nieuws met de iPad-app NRC Reader. Deze app biedt elke ochtend een selectie van de acht meest interessante artikelen uit NRC Handelsblad, NRC.Next en NRC.nl. 's Nachts wordt de nieuwe editie naar de abonnees gepusht.

Een abonnement op de app - alleen nog voor iPad, later ook iPhone - kost 1,89 euro per week of 4,49 euro per maand. Via de NRC-site is er ook een jaarabonnement voor 50 euro. Gelukkig is er een gratis proefabonnement van een week, dat zou DNP ook moeten bieden. Bestaande krantenabonnees hebben overigens geen toegang tot NRC Reader.

Met die lage prijzen biedt NRC Reader een alternatief voor wie de huidige digitale versies van kranten te duur vindt. Want goedkoop zijn ze momenteel zeker niet. Zo rekent NRC voor één editie van NRC Next 0,89 euro en voor NRC Handelsblad zelfs 1,79 euro. Een digitaal abonnement op Next kost zes euro per week, 15 euro per maand of 162 euro per jaar, en die op NRC Handelsblad 23 euro per maand of 252 euro per jaar. Dus je bespaart veel door alleen de topselectie van NRC Reader tot je te nemen.

Er is een nachtmodus met zwarte achtergrond.

De selectie van artikelen is goed. Je zou kunnen zeggen dat telkens de pareltjes van de dag beschikbaar zijn. Je moet deze nieuwe app niet nemen voor een overzicht van wat er de afgelopen 24 uur in Nederland en de wereld is gebeurd, of als je graag vaste rubrieken leest, want dat biedt hij niet. NRC Reader geeft wel informatieve achtergronden, duiding en opinie. Meestal de wat langere stukken en vaak een column of opinie-artikel. De afwisseling van onderwerpen zit goed: politiek, cultuur, wetenschap, lifestyle en buitenland komt allemaal voorbij. De hoeveelheid is net genoeg om te consumeren tijdens een vlug ontbijt of een korte reis met trein, tram, bus of metro naar het werk.

De app biedt een eenvoudige opzet. Een voorpagina met acht artikelen, opties om artikelen te bewaren en te delen via social media, een schakelaar voor dag- en nachtmodus (de laatste heeft een zwarte achtergrond en witte letters, handig voor als je je partner in bed niet uit de slaap wilt houden met het witte licht van de iPad). Artikelen zijn door te sturen via Twitter, Facebook en e-mail en door de ontvangers gratis te lezen, mits ze zijn ingelogd op Facebook.

Sommige artikelen bevatten fotoslideshows, zoals deze over rotondes met kunstwerken in het midden.

De artikelen zijn fraai opgemaakt en het beeldmateriaal schuift lekker onder de vinger weg. Door aan het eind van een artikel door te swipen naar beneden ga je weer terug naar de voorpagina. Swipe je bovenaan een artikel omhoog dan verschijnt de openingsfoto groter. Bij gemiddeld één artikel per dag zit een fotoslideshow die ook fullscreen is te bekijken.

Hoofdredacteur Peter Vandermeersch noemt NRC Reader een 'experimenteel dingetje'. Dat experiment is al geslaagd, hoewel een iPhone- en Android-app nog ontbreken. De iPad-editie ziet er mooi uit, biedt een prima dagelijkse selectie van goede artikelen en is die 4,49 euro per maand wel waard.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van