Tech

Facebook mag toch nicknames verbieden van Duitse rechter

16 februari 2013 09:31 Aangepast: 28 april 2018 15:32

<p><strong>Facebook mag van de Duitse rechter toch het gebruik van pseudoniemen verbieden.</strong></p><p></p>

Facebook heeft vrijdag in Duitsland een rechtszaak gewonnen over het verbod op het gebruik van een pseudoniem zoals in zijn algemene voorwaarden staat. Het bedrijf wil dat gebruikers alleen hun echte namen op het sociale netwerk gebruiken. In december had een Duitse privacytoezichthouder in de deelstaat Schleswig-Holstein nog geoordeeld dat Facebook het gebruik van een verzonnen naam wel moest toestaan op basis van de Duitse privacywetgeving.

Facebook ging in beroep, en met succes. Want vrijdag oordeelden de Duitse rechters in het voordeel van het sociale netwerk. Volgens de rechtbank in Schleswig zijn de Duitse privacywetten niet van toepassing omdat Facebook zijn Europese hoofdkantoor in Ierland heeft en daar gelden minder strenge regels. De privacytoezichthouder laat het er niet bij zitten en gaat in hoger beroep, omdat het stelt dat de Duitse regels moeten gelden als een site zijn diensten in dat land aanbiedt.

Facebook ziet de verplichting tot gebruik van echte namen als een stimulans voor 'een cultuur van vertrouwen en veiligheid'. Vorig jaar verwijderde Facebook echter nog het account van een bekende Chinese politieke dissident vanwege het gebruik van een pseudoniem. Eerder dit jaar blokkeerde het sociale netwerk ook duizenden profielen met nicknames. Om ze op te sporen vroeg Facebook aan gebruikers om vrienden met pseudoniemen te verraden: in een popup werd gevraagd of een vriend wel of niet zijn echte naam gebruikte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van