Tech

Firefox-smartphones nog niet naar Nederland

25 februari 2013 00:04 Aangepast: 28 april 2018 15:32

<p><strong>De eerste smartphones met Firefox OS zijn goedkope modellen. Ze worden gemaakt door LG, Huawei, ZTE en Alcatel.</strong></p><p></p>

Mozilla heeft zondag zijn eerste toestellen met het nieuwe besturingssysteem Firefox OS aangekondigd. De smartphones zijn gericht op markten waar consumenten gemiddeld minder geld voor een smartphone hebben. Het zijn dus low-end toestellen. Om die reden komen ze voorlopig nog niet in Nederland uit. In totaal brengen achttien providers de Firefox-toestellen op de markt. Daaronder is ook T-Mobile.

Zo komt ZTE met de Open, een toestel met een 3,5 inch scherm, een 3 megapixel camera en maar 512 mb opslaggeheugen. In Polen brengt Alcatel de One Touch Fire uit die beschikt over vergelijkbare specificaties, die vergelijkbaar zijn met Android-telefoons van een paar jaar geleden. Over de eerste Firefox-modellen van Huawei en LG wordt later deze week meer bekend.

In Firefox OS zijn alle applicaties web-apps, gemaakt met HTML5 en Javascript. Op het Firefox-systeem werken dezelfde webapps als op andere mobiele platformen. Als je iets zoekt, verwijst Firefox OS naar resultaten binnen diverse sites en webapps die horen bij het onderwerp. Met een kleine toevoeging aan de code is een site als app op de telefoon te draaien, waarbij Firefox OS ook notificaties weergeeft. Met de Marketplace in Firefox OS wordt het mogelijk om betaalde apps af te rekenen via de telefoonfactuur.

De komst van Firefox OS zat er al een tijdje aan te komen. Het systeem werd in 2011 aangekondigd en sinds januari ontvingen ontwikkelaars toestellen om het OS te testen. Het opensource besturingssysteem voor mobieltjes krijgt binnenkort ook concurrentie van Ubuntu voor smartphones. In dit filmpje demonstreert Mozilla zijn Firefox OS op de nieuwe ZTE- en Alcatel-toestellen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van