Ga naar de inhoud
Tech

SpiderSense-pak laat je je omgeving voelen

<p><strong>Een Amerikaanse wetenschapper ontwikkelde een pak met ultrasone microfoons, waarmee je voelt dat iets of iemand je nadert.</strong></p><p></p>

Het SpiderSense pak is geïnspireerd op Spider-Man die een tinteling voelt als een hij wordt bedreigd wordt door gevaar, bijvoorbeeld als iemand hem wil slaan. De superheld kan daarmee de slagen ontwijken. Wellicht dat we dat in de nabije toekomst net zo kunnen voelen door een SpiderSense-pak te dragen.

Het pak is uitgerust met een zeven miniscule robotarmpjes en microfoons die ultrasoon geluid uitzenden en de reflectie van dat geluid op dichtstbijzijnde objecten weer opvangt. Zodra iets in de buurt komt zullen de robotarmpjes een lichte druk op het lichaam uitvoeren zodat je voelt waar de bedreiging vandaan komt.

De maker van het pak, Victor Mateevitsi van de universiteit van Illinois in Chicago testte het pak uit op studenten. Zij waren geblinddoekt en werden benaderd in de buitenlucht door 'overvallers'. Zodra ze een overvaller via het pak voelde, gooide ze geblinddoekt een kartonnen ninjaster naar de aanvaller. In 95 procent van de gevallen voelden de studenten dankzij het pak dat ze benaderd werden en gooiden ze een ster. Het pak bleek binnenshuis echter niet zo goed te werken. De dragers werden overstelpt door voortdurende feedback van het pak.

Mateevitsi heeft echter geen superheldpak voor ogen. Hij denkt dat deze technologie ingezet kan worden voor fietsers. Met enkele van de sensoren op de armen of de rug zou een fietser wellicht beter ongeziene verkeersdeelnemers kunnen waarnemen. Dat zou onder meer handig zijn om de snelle elektrische fietsen en scooters die je bijna onhoorbaar van achteren naderen aan te voelen komen. Mateevitsi wil ook met het pak experimenteren om slechtzienden te helpen hun omgeving beter waar te nemen.