Ga naar de inhoud
Tech

Alleen 4G-versie Blackberry Z10 in Nederland

<p><strong> Blackberry brengt zijn Z10, het eerste toestel met Blackberry 10, later deze maand in Nederland uit in de 4G-versie.</strong></p>

Blackberry heeft dinsdagochtend zijn eerste Blackberry 10-smartphone Z10 officieel gepresenteerd in Nederland. Het toestel verschijnt alleen in de 4G-versie. Omdat er nog tests plaatsvinden bij de providers is de exacte introductiedatum nog niet bekend, maar het toestel is in de loop van de maand verkrijgbaar. Uiteindelijk gaan alle drie de grote telecomaanbieders de Z10 verkopen.

De Z10 en zijn broertje Q10, met een qwerty-toetsenbord, zijn vanaf dinsdagmiddag voor het publiek te testen in een tijdelijke Blackberry-brandstore in de Kalverstraat in Amsterdam. De Q10 is ook 'binnenkort' in Nederland te koop.

Begin februari maakte de Z10 al zijn debuut in Engeland. Daar wordt het toestel in sommige winkels nu al met korting aangeboden, wat zou duiden op een matige vraag. De Nederlandse adviesprijs is 629 euro, wat iets hoger uitvalt omdat het de 4G-versie is. Momenteel biedt alleen KPN in het noordelijke deel van de randstad het snellere 4G-netwerk aan, Vodafone en T-Mobile volgen in de loop van dit jaar. Momenteel zijn nog maar een handvol 4G-smartphones verkrijgbaar in ons land: de Nokia Lumia 920 en 820, Huawei Ascend P1, Samsung Galaxy S3 LTE en Sony Xperia V en Z.

De Blackberry Z10 heeft een 4,2 inch touchscreen en heeft een ontwerp dat lijkt op de iPhone 5. Verschil is wel dat de Z10 een kunststof achterkant met een patroontje heeft waardoor hij minder snel uit de hand glijdt dan het metalen Apple-toestel. Zijn scherm doet weinig onder voor de concurrentie, maar de camera presenteert wel wat minder.

Grootste probleem van de Z10 is de korte accuduur. De eerste Z10's waren relatief snel leeg, zowel bij intensief gebruik als in de standbymodus. Blackberry rolt nu een software-update uit waardoor de batterijtijd langer zou worden, maar de vraag blijft hoe het toestel hierna ten opzichte van de rivalen scoort.

Blackberry 10 is een geheel nieuw besturingssysteem die volledig met aanraakbewegingen werkt. Een onderdeel is de Blackberry Hub waarin alle communicate, zoals telefoongesprekken, sms'jes, chatberichten en updates van social media, samen komen op een centrale plek. Ook bijzonder is het virtuele toetsenbord dat suggesties voor het volgende woord geeft boven de letters en die woorden zijn meteen in de tekst te vegen. Daardoor kan je makkelijker typen met één hand.

Een pijnpunt van Blackberry 10 is het app-aanbod. Er zijn meer dan 75 duizend apps beschikbaar voor het nieuwe systeem in de Blackberry World, maar dat betreft vooral apps die overgezet zijn vanaf Android. Ook ontbreken nog een aantal bekende apps. Zo wordt Whatsapp pas later deze maand verwacht. Het aantal apps dat specifiek is ontwikkeld voor het nieuwe platform moet nog op gang komen.

Bovendien is het aanbod van Nederlandse BB10-apps nog zeer beperkt. Onder meer Nu.nl, NOS, Telegraaf, Metro, Autoweek, Grazia, TVGids.tv, zijn momenteel beschikbaar. Zeer binnenkort volgen apps van NS, 9292 en de grote banken. De winkel in de Kalverstraat waar de Blackberry Z10 voor consumenten is te proberen is tot zondag 17 maart geopend.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl