Tech

Galaxy S4 vanaf eind april te koop

15 maart 2013 00:30 Aangepast: 28 april 2018 15:01

<p><strong>De Galaxy S4 is vanaf april in Nederland te koop. Het 5 inch toestel met full hd-scherm lijkt op zijn voorganger, maar dan iets dunner.</strong></p><p></p>

Samsung heef vannacht in New York zijn Galaxy S4-smartphone gepresenteerd. Het Android-toestel heeft een 5 inch super amoled-scherm met een full hd-resolutie. De pixeldichtheid is met 441 ppi erg hoog. Alleen de HTC One verslaat Samsung met 468 ppi. Ter vergelijk: bij de iPhone 5 is de pixeldichtheid 326 ppi. De Galaxy S4 is weer net iets dunner (7,9 mm) en lichter (130 gram). Hij werkt in Nederland met een 1.9 GHz quadcore chip. De 16 GB-versie van de S4 is vanaf eind april in ons land te koop en krijgt een adviesprijs van 699 euro.

De plastic behuizing en het ontwerp lijken erg op de voorganger S3. De randen zijn van metaal. Er komt zowel een 3G- als een 4G-editie en hij is verkrijgbaar een zwarte en een witte uitvoering. Behalve de 16 gb-versie komen er ook opties voor 32 of 64 gb opslaggeheugen, maar wanneer die edities te koop zijn, is nog onbekend.

De S4 heeft een 13 megapixel camera. Een noviteit daarbij is Dual Camera: tegelijkertijd filmen met beide camera's, dus zowel die aan de achterkant als de frontcamera. Daardoor kan je zelf in je eigen video voorkomen. Beide camera's zijn ook tegelijk te gebruiken tijdens videobellen. In een videogesprek met chatdienst ChatOn kan je voortaan ook je scherm delen.

De S4 heeft een aantal nieuwe functies die het toestel laten reageren op je gebruik, zoals automatisch pauzeren van filmpjes als je je ogen van het scherm afwendt. Met de functie 'Smart Scroll' is kijken naar het scherm en een kleine polsbeweging genoeg om door pagina's te scrollen. Nieuw is ook 'Air View', waarmee je bijvoorbeeld previews kan bekijken van foto's of filmpjes door met je vinger vlak boven het scherm te blijven zweven, zonder het aan te raken. De nieuwe functie Group Play laat je dezelfde muziek afspelen op meerdere S4's.

De S4 ondersteunt onder meer NFC, Bluetooth 4.0 en het nieuwe snellere wifi-ac. Ook biedt het toestel infrarood voor het gebruik van het toestel als universele afstandsbediening. Dat biedt de HTC One overigens ook. De accu in de S4 biedt 2600 mA, iets meer dan de 2300 van de HTC One.

De app S Health laat je je dagelijkse activiteit meten via een stappenteller. Er komt ook een extra armband, de S Band, voor het geval je gaat rennen zonder een telefoon in je broekzak, die de data kan syncen naar de telefoon. De spraakassistent S Voice ondersteunt overigens nog altijd geen Nederlands. Samsung belooft nieuwe functies die niet afhankelijk zijn van hardware-onderdelen die de S3 niet heeft, zoals de nieuwe infraroodsensor, uiteindelijk ook naar de populaire voorganger te brengen.

Hoe scoort Samsungs nieuwste vlaggenschip ten opzichte van de concurrentie? The Verge heeft een handige tabel gemaakt met daarin de Galaxy S4 vergeleken met enkele van zijn rivalen. Hij heeft onder meer de snelste processor, de meeste sensoren en de grootste batterijcapaciteit. De Sony Xperia Z heeft evengroot 5 inch full hd-scherm.

Door het gebruik van plastic verliest het design van de S4 het waarschijnlijk wel van de aluminium unibody van de HTC One. Met de S4 slaat Samsung wat dat betreft geen nieuwe weg in. Het toestel wordt vanwege het behoudt van het ontwerp op blogs en Twitter, naar analogie van de iPhone 4S die ook geen grote verandering bracht, aangeduid als de 'Galaxy S3S'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore