Tech

Uitlegparty: Haal meer uit je Dropbox

25 maart 2013 15:38 Aangepast: 28 april 2018 15:01

<p><strong>Met Dropbox kun je meer dan alleen je bestanden synchroniseren tussen apparaten. Een overzicht van handige apps.</strong></p><p></p>

Dropbox is handig om bestanden automatisch te synchroniseren tussen apparaten, maar dankzij een groot aanbod aan apps die Dropbox gebruiken is er nog veel meer mogelijk. Dropbox biedt namelijk een API aan, een systeem waarmee programmeurs van apps of webdiensten kunnen inhaken op de Dropbox-infrastructuur. Talloze mobiele apps maken het daardoor mogelijk om bestanden vanuit de app direct in je Dropbox op te slaan. Maar er zijn ook webdiensten toepassingen rond Dropbox hebben gebouwd. Een overzicht.

Laat anderen naar je uploaden

DropItToMe doet wat de naam al doet vermoeden: je kan bekenden een webadres sturen die ze kunnen gebruiken om bestanden naar je Dropbox te uploaden. Je kan zelf een wachtwoord instellen. Je kunt ook een webformulier op Jotbox aanmaken en elk bestand dat mensen met dat formulier meesturen gaat naar je Dropbox.

E-mailbijlagen opslaan

Er zijn verscheidene manieren om e-maibijlagen op te slaan in Dropbox. Een ervan is de dienst Attachments.me, zowel een site als een browserextensie waarmee je Gmail-attachments naar Dropbox kan sturen. De gratis versie van Attachments.me hanteert een 2 GB opslaglimiet naar je Dropbox en een maximum van 75 verplaatste attachments per maand. De betaalde dienst met 25 GB en onbeperkt aantal attachments kost 9 dollar per maand.

Een andere manier is SendToDropbox, waarbij je een uniek e-mailadres krijgt waarnaar je e-mails kan forwarden. De bestanden in die mails gaan dan automatisch naar je Dropbox. Let wel op dat je uitgaande mailserver vaak een limiet aan de bestandsgrootte per mailtje heeft. Bij Gmail is dat bijvoorbeeld 25 MB. Dropbox werkt mogelijk zelf ook aan een functie om mailattachments op te slaan. Het bedrijf nam onlangs de gehypte emailapp Mailbox over.

Automatiseer acties met bestanden

Met Wappwolfs DropboxAutomator kan je allerlei standaardhandelingen automatisch laten uitvoeren binnen Dropbox. Bijvoorbeeld dat elk bestand dat in een bepaalde map verschijnt, automatisch moet worden geconverteerd naar een PDF, of dat elke nieuwe foto in een bepaalde folder naar Flickr.com moet worden geüpload. Acties zijn ook achter elkaar uit te voeren. Zoals een Word-document na omzetten naar PDF moet worden gemaild. Documenten zijn ook automatisch te uploaden naar diensten als Google Drive, Slideshare, Evernote, Sugarsync, Skydrive en Box.net, of 'ouderwets' naar een ftp-server. Afbeeldingen zijn bijvoorbeeld automatisch over te zetten in een ander bestandsformaat, of naar zwart-wit, of te voorzien van een tekst of logo.

Met IFTTT (If This Then That) is iets soortgelijks mogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld al je Instagram-foto's, Facebook-kiekjes waarin je bent getagd of Soundcloud-liedjes die je hebt gefavorite automatisch laten opslaan in je Dropbox. Ook een mooie: je computer op afstand een torrent laten downloaden door de torrentlink vanaf je mobiel te mailen. Daarvoor moet je je Bittorrent-programma een bepaalde Dropbox-map in de gaten laten houden.

Muziek streamen

Met DropTun.es kan je de muziekbestanden in je Dropbox afspelen via de browser. Met de iOS-app Boxytunes kan hetzelfde maar dan op iPhone en iPad. Handig voor al die albums die Spotify (nog) niet heeft.

Blogs of websites hosten

Om een eigen site te hosten heb je geen webhosting of domeinnaam meer nodig. Webdiensten als DropPages, Pancake.io en ScriptoGr.am presenteren webpagina's in je Dropbox als websites. Ze bieden je standaard vormgevingstemplates zodat je ook met het ontwerpen van je site weinig tijd kwijt bent. DropPages biedt een beperkte limiet van 50 MB en biedt drie templates. Vervang de bestaande foto's en tekstbestanden door je eigen versies in de juiste Dropbox-folders en klaar is kees.

Google Docs syncen

Er zijn meerdere diensten om documenten in Google Drive automatisch laten synchroniseren naar Dropbox zodat je er offline bij kan. CloudHQ synct tussen Google Drive en Dropbox maar ook met andere online clouddiensten als Skydrive, Evernote, Sugarsync en Box.net. De dienst kost 4,90 dollar per maand.

Printen op afstand ook met oude printers

Heb je een oude printer zonder ingebouwde functies om via het web altijd en overal te printen, dan is het mogelijk om met dit script een speciale Dropbox-map te laten werken als een 'printwachtrij'. Hiervoor moet de printer wel verbonden zijn met een computer die aan staat. Nu kan je bijvoorbeeld vanaf je mobieltje een document dat je thuis wilt printen uploaden naar de Dropbox-folder en hij wordt afgedrukt.

Automatisch foto's verkleinen

Met de webdienst SizzlePig kan je grote hoeveelheden foto's automatisch verkleinen door ze naar een Dropbox-map te sturen. SizzlePig houdt die map in de gaten en verkleint ze automatisch in de door jou opgegeven formaten, waarna de nieuwe versies automatisch naar een andere Dropbox-map gaan.

Backup je Android-toestel

Alle bestanden op de micro-sd-kaart in je Android-toestel kan je met de gratis app Dropspace backuppen naar Dropbox.

Nog meer apps en webdiensten die Dropbox gebruiken zijn te vinden bij DropboxWiki. Wat is jouw favoriet?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van