Tech

Journalistiek record: 1 miljoen euro voor DeCorrespondent in acht dagen

27 maart 2013 08:17 Aangepast: 28 april 2018 15:01

<p><strong>De nieuwe journalistieke site DeCorrespondent heeft in acht dagen 15.000 donateurs geworven, die elk 60 euro of meer bijdragen.</strong></p><p></p>

DeCorrespondent heeft binnen acht dagen na de lancering zijn doel van 15 duizend abonnees al gehaald. De leden hebben allemaal al 60 euro of meer betaald voor een jaar toegang tot de nieuwe journalistieke site. Samen is dat goed voor een bedrag van meer dan 1 miljoen euro. DeCorrespondent moet een platform voor journalistiek met vaste schrijvers worden, dat zich wil onderscheiden door meer de diepte in te gaan, weg van de waan van de dag. Dus: meer achtergrond en duiding, minder hypes.

Volgens initiatiefnemer en ex-NRCNext-hoofdredacteur Rob Wijnberg is hier sprake van een wereldrecord: "Nooit eerder en nergens ter wereld waren er zoveel mensen bereid lid te worden van een nieuw journalistiek platform in oprichting. Kickstarter heeft de meeste gesteunde journalistieke projecten op en rij gezet. Zelfs zij haalden niet meer dan een derde van onze leden."

Onder de eerste medewerkers van DeCorrespondent zijn Joris Luyendijk, Alexander Klöpping, Jelle Brandt Corstius, Femke Halsema en Arnold Grunberg. Harald Dunnink, de creatieve directeur van online designbureau Momkai (bekend van de Lowdi en de site en app van Nalden) is verantwoordelijk over hoe het platform eruit gaat zien. DeCorrespondent komt op alle apparaten beschikbaar.

Met een ander groot internetjournalistiek experiment, De Nieuwe Pers, lijkt het ook voorspoedig te gaan. Bij DNP kan je je abonneren op individuele journalisten (of alle schrijvers tegelijk). De doorstart van de gratis krant De Pers startte onlangs alleen als iOS-app, maar heeft sinds afgelopen weekend ook een website. Het aantal auteurs is gegroeid naar vijftien en dat zullen er nog veel meer worden. Ook werd bekend dat schrijver Arthur Japin op DNP korte verhalen gaat publiceren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van