Tech

Eerste indruk: HTC One

05 april 2013 12:19 Aangepast: 28 april 2018 15:01

<p><strong>De HTC One is één van de meest eigenzinnige en indrukwekkende Android-smartphones. De drang om te innoveren spat ervan af.</strong></p><p></p>

Het is in 2013 alles of niets voor HTC. Het is geen geheim dat HTC het moeilijk heeft en op verschillende manieren weer naar een hogere positie in de mobiele markt probeert te klimmen. De One X, HTC's vlaggenschip van vorig jaar, blonk uit door zijn uitstekende scherm en robuuste en vernieuwende bouwkwaliteit. De One blinkt grotendeels weer door dezelfde aspecten uit, maar is vrijwel op alle fronten ten opzichte van zijn voorganger en huidige concurrenten flink verbeterd.

De grootste indruk maakt HTC met de bouwkwaliteit van de One. Het Taiwanese bedrijf heeft het toesteldesign altijd hoog in het vaandel en vindt dat Android-smartphones net zo premium aan kunnen voelen als dat de hardware waard is. De One is uit één blok van geanodiseerd aluminium vervaardigd en voorzien van enkele kunststoflijnen. Door de bolling aan de achterkant ligt de smartphone lekker in de handpalm en het minimalistische HTC- en Beats-logo geven de One een strakke afwerking.

Unieke audio-ervaring
Aan de boven- en onderkant van het grote 4,7 inch-scherm zijn twee randen van aluminium te vinden die plek bieden aan twee flinke speakers. HTC creeërt hiermee een stereo-achtig effect tijdens het luisteren naar audio van video's, muziek en games en tijdens het gamen wordt de uitgang van de speakers niet door je handen geblokkeerd. De kwaliteit van de speakers is ongeëvenaard: het geluid klinkt helder en vooral lekker hard en biedt een plezierige audio-ervaring die vrij uniek voor een smartphone is.

Door de twee speakers aan de voorzijde is de One ook erg lang. De Nexus 4, die eveneens over een 4,7 inch-scherm beschikt, is met gemak een centimeter korter dan HTC's nieuwste smartphone. De breedte van beide smartphones blijft gelijk, waardoor de One veel groter en daarmee ook wat logger overkomt. Daarnaast blijft HTC vasthouden aan het vreemde idee van een powerknop aan de bovenkant. Door deze onlogische plaatsing kun je de One eigenlijk nooit zonder gevaar met één hand inschakelen. Bij de meeste smartphones met een groot scherm is de powerknop via de zijkant in te drukken.

Na Nvidia nu Qualcomm
Het 4,7 inch-scherm heeft, net als het scherm van de Xperia Z, een Full HD-resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Het scherm van de One is door een pixeldichtheid van 468 pixels per inch iets scherper dan dat van de Xperia Z, maar dit is niet met het blote oog te zien. De schermeigenschappen die je wel met je blote oog kunt waarnemen, zijn de uitstekende kleurweergave en kijkhoeken van HTC's smartphone. De helderheid van de lichte kleuren spat van het scherm af en de kleurverzadiging is niet te overdreven aanwezig. Ook de kijkhoeken zijn indrukwekkend: de kleuren vervagen of veranderen vrijwel niet als je het scherm van de One vanaf de zijkant bekijkt.

De hardware is op papier net zo indrukwekkend als het Full HD-scherm. De One draait op een gloednieuwe Qualcomm Snapdragon 600 quadcore-processor, 2 gb werkgeheugen en Android 4.1.2 Jelly Bean met HTC's Sense 5.0, de softwareschil die over Google's mobiele besturingssysteem wordt geplaatst. De keuze voor Qualcomm als chipfabrikant is opvallend, want de One X werd geleverd met de populaire Tegra 3-chip van Nvidia. De reden om voor Qualcomm te kiezen, is waarschijnlijk te wijten aan de slechte batterijduur van de One X.

Verder is de One voorzien van een 4,3 megapixelcamera aan de achterzijde, 2.1 megapixelcamera aan de voorkant, 32 gb aan interne opslagruimte, een accu van 2300 mAh en ondersteuning voor 4G-netwerken via alle in Nederland populaire frequenties.

Van BlinkFeed naar Kid Mode
Het nieuwe Sense 5.0 moet voor de grote verandering op softwaregebied zorgen. Terwijl de Android-skin van HTC door velen als een warrige interface wordt gezien, blijft het Taiwanese bedrijf trouw aan zijn eigen koers. Sense 5.0 is weer een kleurrijke, speelse en ietwat kinderlijk ogende softwarelaag die het strakke en minimalistische van stock Android compleet negeert. De grootste nieuwe feature in Sense 5.0 is het BlinkFeed-homescreen dat door de blokken-interface iets van Windows 8 weg heeft.

Op het BlinkFeed-homescreen zie je de tijd, het weer en het belangrijkste nieuws van de dag. Je Twittertimeline en Facebookfeed vullen het homescreen met content en het scrollen door al deze berichten gaat lekker soepel. Als je naar een normaal homescreen wilt navigeren, kun je naar links swipen of een alternatieve launcher (onze tip: Nova Launcher) installeren. Laatstgenoemde heeft mogelijk bij velen de voorkeur, want het BlinkFeed-homescreen is nogal aanwezig en eist elke keer als je de One ontgrendelt alle aandacht op.

Naast het BlinkFeed-homescreen is ook de applauncher een software-onderdeel dat HTC niet goed uitvoert. De One beschikt over een groot scherm met een hoge resolutie, maar de applauncher laat maar drie apps per rij zien. Om de volgende pagina met apps te zien, moet je verticaal scrollen. Een onlogische keuze van HTC waardoor de snelheid van de besturing van de smartphone onnodig naar beneden wordt geschroefd. Dit kan eveneens met een alternatieve launcher worden verholpen.

HTC heeft daarentegen wel twee leuke nieuwe apps toegevoegd. De eerste app heet Kid Mode en maakt de One helemaal gebruiksklaar voor kinderen en maakt e-mail, internet en sms'jes ontoegankelijk. Het enige wat een kind hoeft te doen is op zijn eigen foto klikken waarna ze spelletjes kunnen spelen. De tweede app draagt simpelweg de naam TV, een afstandsbedieningsapp waarmee je de tv en tv-ontvanger via een infrarootblaster kunt besturen. Dit werkt via een gemakkelijk instellingenmenu dat je stap voor stap doorloopt. Ook de notificatieled aan de bovenkant valt te prijzen. De led gaat knipperen wanneer je een notificatie ontvangt en die functie gaat sneller wennen dat je door hebt.

Ultrapixels
HTC introduceerde de One samen met ultrapixels, een technologie die elke pixel een groene, rode en blauwe laag geeft. Hierdoor vangt de camera volgens HTC tot wel 300 procent meer licht. In onze tests werden dit bevestigd. De 4,3 megapixelcamera maakt inderdaad enorm heldere foto's en in donkere omgevingen is deze eigenschap niet overbodig. Maar de kwaliteitsvermindering van foto's door het lage aantal megapixels is helaas met het blote oog waar te nemen.

Op het scherm van de One zien de geschoten foto's er puik uit, maar zodra je de foto's op een beeldscherm bekijkt en op een detail inzoomt merk je dat de fotokwaliteit lager ligt dan bij de concurrentie het geval is. Dit betekent niet dat foto's lelijk of onscherp zijn, maar we hadden van een dergelijk high-end toestel toch iets meer verwacht. Een term als ultrapixel brengt hier helaas geen verandering in.

De camerasoftware maakt gelukkig veel goed. De opties zijn uitgebreid en de camera-app werkt lekker rap en schiet snel foto's. Een toffe eigenschap van de camerasoftware is de nieuwe functie Zoe Photo. Door deze feature te activeren maakt de One heel snel twintig foto's die tezamen als een video van ongeveer drie seconden kunnen worden bekeken. De gebruiker heeft dan de mogelijkheid om door de film scrollen en op het juiste moment te stoppen om de beste foto te selecteren.

Gewaagd en gedurfd
Ondanks het grote hoge resolutiescherm van de One is de smartphone maar van een accu van 2300 mAh voorzien. Toch houdt de One het verbijsterd lang uit: de smartphone gaat met gemak een dag mee. HTC heeft daarbij ook een Power Save-functie geïmplementeerd die onder andere de processorkracht, schermhelderheid en actieve dataverbinding beperkt. Dit bespaart een berg energie, maar laat je ook niet optimaal van de One genieten. Echt een functie voor noodgevallen en dat komt aan het einde van de middag soms verdraaid handig uit.

De One is een gewaagde en gedurfde smartphone. HTC laat zien dat het eigenzinnig is en probeert, in tegenstelling tot veel concurrenten, op verschillende manieren te innoveren. Daarnaast houdt het Taiwanese bedrijf ook in zware tijden de rug recht, en dat verdient een groot compliment.

Eén ding staat buiten kijf: de One is met afstand de best ontworpen Android-smartphone van de afgelopen jaren. Hij voelt als een juweeltje aan; een gevoel dat tot op heden alleen de iPhone 4 en 5 en Nexus 4 bij mij op wisten te wekken. En omdat de One op Android draait, heeft elke gebruiker de mogelijk om de kleine foutjes in de Sense-software naar eigen wens eruit te halen. Dat is de kracht van Android, de rest kun je gelukkig met gemak aan HTC overlaten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van