Tech

Nerd Alert: 16-jarige maakt foto's van Nederland op 36 km hoogte

12 april 2013 14:02 Aangepast: 28 april 2018 14:30

<p><strong>Matthijs Tissen stuurde een GoPro-camera met een weerballon de lucht in.</strong></p><p></p>

Geïnspireerd door de beelden die de Nederlandse astronaut André Kuipers uit het International Space Station maakte, besloot Matthijs Tissen zelf foto’s te nemen van Nederland uit de lucht. In zijn eentje ging hij op zoek naar sponsors om het project te bekostigen. Na veel voorbereiding en wachten op goed weer was het zondag 7 april eindelijk zo ver. De weerballon met camera in een zelf gebouwde box werd opgelaten in Hilversum en 2,5 uur later landde het toestel veilig terug op aarde.

En toen kon de zoektocht beginnen. Tissen gebruikte een GPS Messenger die elke 10 minuten zijn coördinaten doorgaf aan een website. Het eerste bericht kwam netjes door, maar daarna bleef het lang stil. “Na anderhalf uur en vele refreshpogingen op de website later was ik bijna van plan het op te geven. Maar na nog een laatste keer op F5 te hebben gedrukt, kreeg ik eindelijk een GPS signaal door”, vertelt Tissen. Het toestel was geland in een weiland in de buurt van de grens tussen Nederland en Duitsland, vlak bij Arnhem.

Tissen dacht eindelijk wat geluk te hebben, maar dat veranderde al snel. Toen hij met zijn vader in de auto stapte om vanuit Hilversum richting Arnhem te rijden gaf het navigatiesysteem het op. “We hebben nog langs de kant van de weg gestaan met een ouderwetse landkaart om te kijken waar we heen moesten”, aldus Tissen. Mobiel internet zat er ook niet in wegens het slechte bereik in het grensgebied dus zijn ze uiteindelijk naar een fastfoodketen gereden om daar op een tablet de GPS-coördinaten nog eens te checken.

Daar zag Tissen tot zijn verbazing dat het toestel na een half uur stilliggen plots weer in beweging was en zich op een weg bevond. “Aangezien ik mijn mobiele nummer met koeienletters op de doos had geschreven dacht ik dat iemand gelijk wel zou bellen als het toestel gevonden werd”, zegt Tissen. Maar dat was helaas niet het geval. Op den duur gaf de website aan dat het toestel stil lag in het Duitse plaatsje Heiden.

Na lang zoeken bleek dat een Duits stel het toestel had gevonden en meegenomen. Nadat ze wat boodschappen hadden gedaan besloten ze wat te gaan eten bij een kennis. Uiteindelijk kon Tissen daar zijn toestel ophalen. “Gelukkig spreekt mijn vader goed Duits, want anders had ik het niet gered”, zegt Tissen. Het resultaat van het avontuur postte hij op zijn website. Prachtige beelden van Nederland vanaf 36 kilometer hoogte waar de aarde en de pikzwarte ruimte goed te zien zijn. Zo herken je Flevoland en de Veluwe. Een timelapse van de beelden staat nog in de planning.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore