Ga naar de inhoud
Tech

Systeem voor hartbewaking downloadde torrents

<p><strong>In een Nederlands ziekenhuis zou vanwege slechte beveiliging een hartbewakingssysteem zijn gebruikt om torrents te downloaden.</strong></p>

Door gebrekking it-beleid in een Nederlands ziekenhuis is het voorgekomen dat een hartbewakingssysteem ook is gebruikt om torrents te downloaden, schrijft Webwereld. Het ict-veiligheidsbedrijf DearBytes onderzoekt het geval waarbij een BitTorrent-downloadclient op een hartbewakingssysteem draaide in een Nederlandse zorginstelling.

Om welk ziekenhuis het gaat, wil Erik Remmelzwaal van DearBytes tegen Webwereld niet kwijt. Wel zegt hij dat de security in de zorgsector nog altijd danig tekortschiet: "Als je ziet hoe er met security wordt omgegaan op de werkvloer, vraag ik me af hoe we ooit die zogeheten cyberwar tegen criminelen en buitenlandse indringers moeten winnen."

Vorig jaar werd het Groene Hart Ziekenhuis gehackt, wat leidde tot een politieke discussie over 'ethische hackers': hackers die alleen willen aantonen dat er iets mis is met beveiliging van gevoelige systemen. De 26-jarige hacker van het Groene Hart Ziekenhuis werd namelijk opgepakt en opgesloten. Minister Opstelten schreef daarna aan de Kamer dat organisaties geen aangifte moeten doen tegen ethische hackers.

Tweede Kamerlid Henk Krol van 50Plus werd onlangs veroordeeld tot een boete van 750 euro nadat hij slecht beveiligde digitale patiëntendossiers bij een Brabants laboratorium had ingezien. Krol werd niet veroordeeld voor het hacken, maar omdat hij te snel naar de pers is gestapt met zijn klacht over de slechte beveiliging.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl