Tech

Lichtdouche reset biologische klok

23 april 2013 18:22 Aangepast: 28 april 2018 14:30

<p><strong>Met een jetlag kun je van een strandvakantie nog chagrijnig worden. Een LED-douche na het vliegen zorgt voor een goede start van je trip.</strong></p><p></p>

De Amerikaanse tak van het ook in Nederland gevestigde reclamebureau Wieden + Kennedy bedacht de lichtdouche eigenlijk als reclamestunt voor luchtvaartmaatschappij Delta, die op TED 2013 onder de aandacht wilde brengen wat ze eraan doet om passagiers lekker te laten slapen. Maar de Photon Shower lijkt zo goed te werken dat Delta ook naar andere toepassingen kijkt. Binnenkort op het vliegveld te vinden?

Er zijn al daglichtlampen waar je een paar dagen voor en na het reizen voor kunt zitten om een jetlag te verminderen, maar met de lichtdouche van W+K ben je in een paar minuten klaar. De kleine cabine is voorzien van blauwe LED-panelen die normaliter gebruikt worden op podia en infinity spiegels. Via een touchscreen tik je je reisinformatie in en krijg je een passend menu, inclusief geluid op dezelfde golflengte als het licht.

Hoe komt een creatief bureau op zo’n vinding zou je denken? Een gesprek met slaapexpert Russel Foster, die namens Delta ook een lunchpresentatie op TED gaf, diende als inspiratie. Een jetlag komt voor wanneer het lichaam zich snel tussen verschillende tijdszones beweegt, waardoor onze biologische klok in de war raakt. Dat komt volgens Delta niet alleen door het andere dag/nacht patroon op de nieuwe locatie, maar ook door het lichaam zelf dat afwijkt van biologische ritmes. Licht biedt uitkomst.

Het waren Foster en zijn team die een fotoreceptor in het oog ontdekten die gevoelig is voor licht, maar niet wordt gebruikt voor zicht. Deze intrinsiek fotosensitieve retinale ganglioncellen, ja lees dat nog maar eens, hebben een sterke reactie op blauw licht met een golflengte van 480 nanometers en zijn verantwoordelijk voor het reguleren van onze biologische klok. "Door ons op deze receptor te richten, kunnen we de hoofdklok in ons brein sneller herprogrammeren", zegt Delta over het onderzoek. "Hoe sneller onze interne klok wordt gereset, hoe sneller we de jetlag te boven zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van