Ga naar de inhoud
Tech

Selectie voor enkeltje Mars van start

<p><strong>Aspirant-astronauten kunnen zich nu inschrijven om met Mars One in 2022 een enkele reis naar Mars te maken.</strong></p><p></p>

Ben je 18 jaar of ouder? Gezond van geest en lichaam, niet claustrofobisch, spreek je goed Engels, werk je makkelijk samen met mensen en ben je gek op Big Brother televisie? Dan kan je je nu inschrijven voor een enkele reis naar Mars. De Nederlandse non-profit organisatie slash tv-realityshow Mars One is begonnen met de selectie van astronauten die als eerste mensen de rode planeet mars gaan bevolken. Een terugreis naar de aarde zit er niet in. De kolonisatie van Mars zal als realityshow op aarde worden uitgezonden en de missie financieren.

Mars One oprichter Bas Lansdorp zei gisteren tijdens een persconferentie in New York dat de organisatie het afgelopen jaar tienduizend aanmeldingen ontving van belangstellenden uit de hele wereld. Mars One zoekt zes groepen van vier mensen elk. Het eerste kwartet vertrekt in 2022. De anderen volgen om de twee jaar. Lansdorp zei tevens dat ze niet zelf de benodigde technologie zullen ontwikkelen, maar gebruik zullen maken van datgene wat er in de ruimtevaart al beschikbaar is. Eerst zal Mars One een aantal rovers naar Mars sturen voordat de eerste austronauten op de planeet zullen landen.

De kosten voor de missie zijn geraamd op zo'n vijf miljard euro, ongeveer tweeënhalf keer zoveel als NASA moest neertellen voor het Curiosity Marsrover project. "Het klinkt als heel veel geld. En dat is het ook. Maar stel je voor wat er zal gebeuren als de eerste mensen op Mars landen. Letterlijk iedereen op aarde zal dat willen zien."

Mars One denkt de kosten voor de missie te kunnen dekken met de televisierechten van de realityshow. De geselecteerde astronauten ondergaan een jarenlange opleiding die ook op tv te volgen zal zijn. Het tv kijkende publiek bepaalt mede welke astronauten uiteindelijk geselecteerd worden voor het enkeltje Mars.

Om je aan te melden moet je een motivatiebrief schrijven en een video van één minuut uitleggen waarom jij de juiste voor de missie bent. De video's worden online geplaatst maar Mars One zal zelf de eerste grove selectie maken. Na een medische keuring en een interview zullen de geselecteerden op televisie allerlei uitdagingen moeten aangaan die aantonen wie het meest geschikt is voor de missie. Het publiek kiest per land een kandidaat die in een laatste selectieronde moet demonstreren dat hij of zij onder extreme omstandigheden kan leven en samenwerken in een gesimuleerde Mars kolonie. De uiteindelijk geselecteerde astronauten zullen vervolgens een jarenlange training ondergaan om ze voor te bereiden op de Mars reis in 2022.

Mars One vraagt geld voor het inschrijven. Afhankelijk van het land waar je woont varieert het inschrijfgeld van 5 tot 73 dollar. Nederlanders moeten 34 dollar inschrijfgeld betalen. De deadline voor inschrijven is 31 augustus.