Tech

Elektronische fooienpot voor blije gezichten achter de bar

07 mei 2013 15:59 Aangepast: 28 april 2018 14:30

<p><strong>Geen kleingeld op zak en geen ster in afronden? Met de DipJar geef je je fooi in plastic.</strong></p> <p></p>

Van de fooien die ik kreeg in het koffietentje waar ik vroeger werkte, spaarde ik voor mijn rijbewijs en sprokkelde ik genoeg geld voor een vakantie bij elkaar. De rinkelende fooienpot vol muntgeld hoort blijkbaar net zo bij het verleden als mijn horecaervaring. Nu de meeste mensen ook kleine bedragen, zoals voor een koffie, met pinpas betalen, slinken de fooien. Omdat klanten geen kleingeld hebben en het bedrag vergeten naar boven af te ronden; ik betrap mezelf er ook op.

Ryder Kessler uit New York vindt dit een kwalijke zaak (vooral met het hongerloon van New Yorkse barista’s is een ‘tip’ hard nodig) en bedacht met zijn broer, een econoom, de fooienpot voor de 21ste eeuw. En die is, hoe verrassend, elektronisch. De DipJar lijkt wat op een chipautomaat, maar wordt los van de gewone betaling gebruikt. Terwijl je je betaalkaart nog in de hand hebt, steek je ‘m in de digitale fooienpot, die 1 dollar afschrijft.

In Amerika, land van de creditcards, hoeft hier verder geen pincode bij ingetoetst te worden, en is de handeling echt even simpel als het gooien van een muntje in een pot.

Volgens onderzoek dat de broers deden, is dat gemak essentieel: “Mensen geven sneller wanneer het hen zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt en een duidelijke norm is gezet.” Vandaar dat vaste bedrag. De elektronische fooienpot is verder niet voorzien van knoppen of schermpjes. Wanneer een café-eigenaar een DipJar installeert, gaan de fooien direct naar de dienst hebbende werknemers.

De Kesslers testen de DipJar nu al bijna een jaar in zes cafés, waar ze een groot succes zijn, en bij twee goede doelen in New York.
Het apparaat zal niet één-op-één gekopieerd kunnen worden naar het minder creditcardvriendelijke Nederland, maar neem van mij aan dat er genoeg Nederlandse barista’s, obers en serveersters zitten te springen om deze vinding.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van