Tech

Eerlijke telefoon 'Fairphone' volgende week te koop

10 mei 2013 11:01 Aangepast: 28 april 2018 13:59

<p><strong>Het 'eerlijk' tot stand gekomen Nederlandse toestel wordt alleen gemaakt als er minstens 5000 kopers zijn.</strong></p><p></p>

De FairPhone is een Nederlands initiatief om een eerlijkere smartphone te maken. De omstandigheden in fabrieken waar nu veel populaire smartphones gemaakt worden zijn namelijk vaak niet al te best. En bij het delven van de materialen die in die telefoons gebruikt worden kunnen de omstandigheden veel beter. Ook de aanslag op het milieu hoeft niet zo groot te zijn al die nu vaak is. Dat willen de makers met de FairPhone bewijzen.

Het Android 4.2-toestel krijgt een 4,3 inch scherm, daarnaast is de batterij nadrukkelijk te verwijderen. Zo hoeft niet het hele toestel milieuonvriendelijk weggegooid als alleen de batterij het begeeft. Het is de bedoeling dat de FairPhone 325 euro gaat kosten, maar de productie gaat alleen door als minimaal 5000 mensen er een bestellen. Dat is vanaf volgende week mogelijk.

Wie zich registreert wordt van het project op de hoogte gehouden en kan bijvoorbeeld meekiezen uit een van de vier voorgestelde ontwerpen voor het toestel. Het FairPhone-project is een initiatief van het Nederlandse medialab Waag Society, non-profitorganisatie ActionAid en conceptbureau SchrijfSchrijf. De makers nodigden steeds het publiek uit om mee te denken aan FairPhone en te leren van het project. FairPhone kwam met zijn duurzame insteek eerder dit jaar al op de lijst met 23 radicale vernieuwers van Vrij Nederland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van