Tech

Bewuste Fairphone gaat in productie

05 juni 2013 11:04 Aangepast: 28 april 2018 13:59

<p><strong>Fairphone heeft de drempel van 5000 bestellingen gehaald en gaat in productie. Opschieten, er zijn er nog 15.000 te koop.</strong></p><p></p>

Hoera voor een schone en eerlijke wereld. Het is het Nederlandse Fairphone gelukt via crowdfunding een investering van 5 duizend Europeanen te ontvangen. Met de 1,6 miljoen kan de eerlijke telefoon geproduceerd worden, met zo min mogelijk vervuiling en uitbuiting en zo veel mogelijk recycling.

FairPhone is qua specs een hele behoorlijke telefoon. Hij heeft concurrerende componenten en zelfs dual sim. De kostprijs van 325 euro is goedkoop voor wat je krijgt. De oplader, oortjes en zo meer krijg je er niet bij, daarvan heb je er vast al voldoende in de la liggen.

Het Android-besturingssysteem is rootable, de batterij is vervangbaar. ‘Open’ is het devies. “Als je het niet open kunt maken, is het niet van jou” zei oprichter Bas van Abel tijdens WhatDesignCanDo. “Je krijgt geen band met een Nintendo waarop geen schroevendraaier past. De economie werkt op weggooien en dat is fucked up.” Doordat je dingen letterlijk open kunt maken kun je een langdurigere band met ze hebben. Open maken maakt je eigenaar, laat je bijdragen met bijvoorbeeld een verse batterij en geeft je de vrijheid oplossingen te zoeken voor jouw probleem met een apparaat.

Het vernieuwende aan Fairphone is de case study die bewijst dat schone en eerlijke productie in dit economisch systeem wel degelijk mogelijk is. Door het opzetten van een coöperatie voor arbeiders in de coltanmijnen, via conflictenvrij soldeertin waar geen illegale legers mee gefinancierd worden en urban mining van hergebruikte componenten tot een terugkoopoptie voor als jij klaar bent met je schone telefoon.

Doemdenkende bedrijven die beweren dat door hun geboden onveilige werkomstandigheden of te lage prijzen of lonen niet te verbeteren zijn zonder zelf failliet te gaan, hebben met Fairphone als voorbeeld de bewijzen tegen zich.

De bestellers krijgen hun telefoon komende herfst. Wie nog mee wil doen moet snel zijn. Er zijn nog een kleine vijftienduizend exemplaren beschikbaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van