Ga naar de inhoud
Tech

Laat een warme indruk achter in de lift

<p><strong>Grafitti anno 2013 maak je met het van kleur veranderende textiel van Samira Boon.</strong></p><p></p>

"Ingeborg was here". Niet heel origineel om dat in het toilet of de lift op de muur te schrijven. In de Interactive elevator van Samira Boon laat je door lichaamswarmte iets veel persoonlijkers van jezelf achter.

De wanden van de Interactive Elevator zijn gestoffeerd met textiel dat van kleur verandert als het verwarmd wordt, bijvoorbeeld door lichaamswarmte. Wie met zijn rug tegen de muur staat, laat een indruk achter. Die zien de achterblijvers pas als je uitstapt waarna ze zelf aan het experimenteren slaan.

"Door de wanden te bekleden met smart textiles kan de aanwezigheid van een mens vastgelegd worden. Garen dat op warmte reageert laat de kleur van de stof veranderen. Een warm lichaam laat een lichtgekleurd silhouet achter. Contact met koele lucht laat de draad weer naar zijn originele kleur terugkeren", legt Samira Boon uit.

De verkleurende lift is het resultaat van een onderzoek voor Architextiles in opdracht van Fokkema & Partners en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. De betrokken ontwerpers in architectuur, mode, textiel en theater kozen de lift omdat je in die mechanische ruimte in elkaars comfort zone wordt geplaatst en mensen tegen de muur gaan staan om enigszins afstand te houden. De groep beoogt van de lift een meer interactieve ruimte te maken waarin mensen juist wel met elkaar in contact komen.

Met dezelfde smart textile maakt Samira Boon (bekend van de doorzichtige visitekaartjes en tablethoezen) ook sjaals. Het patroon van Changing Identity vertoont een vingerafdruk of codering van een iris. Die beide persoonlijke eigenschappen veranderen als de sjaal warm wordt.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl