Tech

Tesla-oprichter presenteert supersnel transportsysteem 'hyperloop'

13 augustus 2013 04:20 Aangepast: 28 april 2018 12:57

<p><strong>Elon Musk heeft zijn hyperloop gepresenteerd. Een transportssteem op basis van electromagneten met een snelheid van 1200 km per uur.</strong></p><p></p>

Techondernemer Elon Musk, bekend van Tesla, Space X en PayPal, heeft zijn ontwerp voor een nieuw soort personenvervoer genaamd 'hyperloop' gepresenteerd. Met de Hyperloop zou de rit van ruim 600 kilometer tussen Los Angeles en San Francisco maar een half uur duren. De kosten van het transportsysteem voor personenvervoer schat hij op dat traject op ongeveer 6 miljard dollar.

Je zit in wagons die zwevend op luchtkussens met weinig wrijving door een buis schieten. Elektromagneten zorgen voor de acceleratie en het afremmen. De buis wordt bijna vacuüm gezogen ter vermindering van de luchtweerstand, waardoor het transport energiezuinig en goedkoop moet zijn. Er wordt geen volledig vacuüm geriskeerd, dat is te gevaarlijk. Het systeem vermindert ook de wrijving door compressor-ventilatoren aan de voor- en achterkant van elke wagen.

De wagens verplaatsen zich in de hyperloop volgens hetzelfde principe als waarmee een airhockeytafel werkt. Voor acceleratie zou de Hyperloop een lineaire versneller gebruiken, waarbij de wagen via een elektromagnetische puls meer vaart krijgt. Vlak voor de aankomst wordt het proces omgedraaid, waarbij de wagon door dezelfde elektromagneten wordt vertraagd.

Aanleiding voor het plan is Musks teleurstelling over het huidige voorstel voor de Bullet Train, een hogesnelheidstrein tussen LA en San Francisco. Die trein is volgens hem veel te duur en geen aantrekkelijk alternatief voor vliegen. "Ik word altijd een beetje verdrietig als dingen in de toekomst niet echt beter worden", zei Musk afgelopen weekend tijdens een Google Hangout met miljardair Richard Branson, eigenaar van vliegmaatschappij Virgin en ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic.

De hyperloop is volgens Musk een praktische oplossing voor steden die 1500 km of minder bij elkaar vandaan liggen. Bij grotere afstanden zou het zinvoller zijn het vliegtuig te nemen. Als de hyperloop op de juiste hoogte wordt gebouwd, is de geluidsoverlast volgens Musk niet groter dan die van de huidige passagiersvliegtuigen.

Nu Musk het ontwerp van de hyperloop heeft gepresenteerd, wil dat niet zeggen dat hij er ook op korte termijn komt. Het blijft voorlopig een plan. Maar Musk zei maandagavond tijdens een persconferentie wel dat hij graag een prototype wil bouwen. Hij kan zich er vanwege zijn werk voor Tesla en Space X niet full-time op richten. Het kan daardoor nog wel 3 tot 4 jaar duren voordat er een werkende kleine hyperloop valt te testen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van