Tech

Uncover Lab experimenteert met tattoos voor je spullen

29 augustus 2013 15:15 Aangepast: 28 april 2018 12:26

<p><strong>De eerste tattooshop voor objecten is neergestreken in Amsterdam. Uncover Lab maakt je smartphone, bril of Moleskin uniek met laserprints.</strong></p><p></p>

Midden op de Zeedijk in hartje Amsterdam trekt een fel licht ’s avonds nieuwsgierige mensen aan. In het pand huist sinds een kleine maand Uncover Lab: een tattooshop voor objecten.

Het klinkt gek, maar het is precies wat het is. In de winkel staat een lasermachine, waarmee je alles van plaatje tot tekst in je spullen kunt laten branden. Het graveren werkt het best op materiaal als hout, aluminium en leer. Ideaal voor op telefoonhoesjes of Moleskines. Het ontwerp naar keuze wordt op je spullen 'getattoeëerd'. Je kunt ook met een van de designers van het Lab rond de tafel gaan zitten om met elkaar een mooi ontwerp door te spreken.

Langere levensduur
Het idee van oprichters Victor van Doorn en Pim Schachtschabel is dat mensen met zo’n tattoo langer met hun spullen doen. "We leven in een wereld waarin we onze telefoons meteen inwisselen wanneer een nieuwe versie verschijnt", legt Van Doorn uit. "Terwijl we nu juist zuiniger om moeten gaan met bronnen. De fossiele brandstoffen raken een keer op. We zouden langer met onze spullen moeten doen, zodat we minder verbruiken."

Door spullen te lasergraveren hoopt Van Doorn spullen persoonlijker te maken en meer waarde te geven, zodat je er als het ware een band mee krijgt. "Als je een mooi kunstwerkje op de achterkant van je iPhone 5 hebt staan, wacht je misschien wel tot de zevende generatie voordat je een nieuwe telefoon koopt", is het idee van Van Doorn.

Experiment
Victor van Doorn werkt al langer met spannende designs die op bestaand materiaal worden uitgesneden. Met zijn andere bedrijf, Uncover, neemt hij MacBooks onder handen en verwerkt hij figuren in de lichtgevende cover. Hij merkt daarbij dat gebruikers langer met hun laptop doen. Uncover Lab is als spinoff toegankelijker, zeker qua prijs. Als je iets unieks met je spullen wil doen, is dat voor een paar tientjes te regelen. Zo kost het graveren van een bril-montuur 15 euro en een Moleskine 40 euro.

Uncover Lab is een experiment en staat voor drie maanden als pop-up store in de stad. Opvallend is dat de winkel heel licht en overzichtelijk oogt. Alles ademt design en frisse ideeën, zodat je als klant echt het gevoel hebt dat er iets speciaals gebeurt, wanneer je er binnenloopt.

Wow-factor
Het midden van de ruimte is voorzien van een eiland waar voorbeelden van gegraveerde hoesjes liggen en waar de ontwerpen worden gemaakt. Het laserapparaat is onderdeel van het eiland, volgens Van Doorn 'het hart van de shop'. Het graveren werkt als volgt: je komt binnen met een idee en bespreekt de vormgeving met een designer. Die gaat ermee aan de slag en vectoriseert het ontwerp met Illustrator op de computer.

Als dat is gelukt, kan het meegenomen object onder de laser. "De klant mag zelf op start drukken", zegt Victor. "Voor de wow-factor." Stukje bij beetje verschijnt het ontwerp tussen de rook van de laser op je eigendom. Lang duurt het niet. Een minuutje voor iets kleins op een pootje van een houten zonnebril tot een kleine tien minuten voor een complete iPad-hoes.

Van Doorn straalt enthousiasme uit en zit duidelijk bomvol nieuwe ideeën. De eerstvolgende vernieuwing in Uncover Lab zal een Moleskine-muur worden. Het achterste gedeelte van de winkel fungeert nu als kantoor, maar Van Doorn vindt het te groot en wil de kale ruimte beter benutten. Sinds kort is Uncover Lab een officieel Moleskine verkooppunt, dus kun je die meteen laten laseren. Maar het zou te simpel zijn als dat het enige was. Van Doorn lanceert op 13 september een complete Moleskine-gallerie in de achterste ruimte. Hier worden de notitieboekjes tentoongesteld die speciaal door kunstenaars en designers zijn gemaakt voor Uncover Lab.

Drie maanden
Eind oktober zitten de drie maanden als pop-up store er voor Uncover Lab op. Als de winkel heel goed loopt, is de mogelijkheid aanwezig om langer op de locatie te blijven. Afgezien van het laseren, wil Van Doorn daarom ook workshops gaan geven. Volgende maand kunnen mensen bijvoorbeeld brilmonturen komen maken van zelf meegebracht hout. En er vervolgens iets in laten graveren natuurlijk.

En zo heeft hij nog veel meer ideeën om van Uncover Lab een succes te maken. Té veel ideeën zelfs. "Mijn motto is daarom ook wel: ‘Everything is possible, but not everything at the same time’", zegt Van Doorn. Wel blijft hij de komende tijd sleutelen aan zijn shop om het beter te maken. "Na drie maanden hoop ik in ieder geval mooie dingen gemaakt te hebben", zegt hij. "Mooie verhalen gehoord te hebben en met een team te werken dat nog steeds zo vol goede ideeën zit als nu en net zo inventief blijft. Het is een experiment, maar het zou fijn zijn als het een succesvol vervolg krijgt."

Locatie
Uncover Lab is gevestigd op Zeedijk 80 in Amsterdam en is zes dagen per week open. Van dinsdag tot en met vrijdag van 15.00 uur tot 23.00 uur en in het weekend van 12.00 uur tot en met middernacht. Bright-lezers krijgen trouwens vijf euro korting op een artikel naar keuze of op het graveren, als ze in de winkel refereren aan deze blog op Bright.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van