Tech

Een regenton om op te zitten

09 oktober 2013 15:40 Aangepast: 28 april 2018 11:55

<p><strong>Bankjes in het park vangen regen op om gras en planten water mee te geven. Dat is handig in een warme stad als Mumbai.</strong></p>

Neville Mars is een Nederlandse architect die studeerde aan de TU in Delft, bij Rem Koolhaas’ OMA werkte en vervolgens naar China verhuisde om zijn eigen designbureau op te richten waarmee hij grote en kleine duurzame oplossingen uitdenkt. De Water Bench is een ontwerp van bescheiden schaal, maar eentje die een groter doel nastreeft: om groen in steden minder afhankelijk te maken van toch al high in demand watervoorzieningen.

De openbare bankjes hebben de vorm van een gecapitonneerd kussen, een beetje zoals een oude Chesterfield-bank. Achter dat ontwerp schuilt een vernuftig systeem. De gleuven leiden regenwater naar de 'knopen': gaten die het water naar de wateropslag binnenin het meubel leiden. Ook zijn er versies met een ondergrondse tank waar tot wel 1800 liter water in past. Het oppervlak van het bankje blijft zo altijd droog om op te zitten en de verzamelde regen kan gebruikt worden om planten water te geven. In Mumbai staan de eerste prototypes, waarmee Mars bewijst dat het zelfs in Azië de Nederlanders zijn die het water beheersen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van