Tech

Steun een stoel met democratisch design

30 oktober 2013 17:14 Aangepast: 28 april 2018 11:24

<p><strong>CrowdyHouse laat de particulier beslissen welk stuk design op de markt komt.</strong></p><p></p>

Heel irritant. Je ontdekt op een blog of designevent een bijzonder ontwerp of een oplossing waar je al tijden op zit te wachten. Maar het komt nooit verder dan dat ene exemplaar omdat producenten een andere mening hebben dan jij. Crowdyhouse legt de macht in handen van de particulier.

Afgelopen Dutch Design Week is CrowdyHouse van start gegaan. Het initiatief stimuleert onbekend ontwerp doordat je producten financieel kunt steunen, zodat ze zonder grote producent toch de markt op kunnen. Bijkomend voordeel: geen marge die aan de strijkstok blijft hangen. Ook wordt er niet meer geproduceerd dan er afnemers zijn.

Bij de start van het democratisch designplatform werden achttien prototypes tentoongesteld die je ter plekke kon steunen en bestellen. In het assortiment enkele bekende zoals de gemangelde Pressed vaas van Floris Wubben en het haast marmeren bankje Organic Factory van Ruben Thier. Op het moment staat het servies van Janet Emmelkamp er het beste voor.

In België leeft al langer een vergelijkbaar crowdsourceplatform: Mookum. Klanten krijgen daar niet alleen voordeel maar ook aandeel in de winst.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore